barack_obama_11_september (Foto: LARRY DOWNING/Reuters)
barack_obama_11_september (Foto: LARRY DOWNING/Reuters)

Markerte 11. september med å oppfordre til samhold og håp

President Barack Obama markerer niårsdagen for 11. september-angrepene med å oppfordre amerikanerne til å jobbe for nasjonalt samhold.

I sin ukentlige radiotale lørdag sa presidenten også at USA må forbindes med håp framfor frykt.

– Vanskelig tid

– Dette er en vanskelig tid for vårt land. Og det er ofte i slike stunder at enkelte prøver å fyre opp under bitterheten og forsøker å splitte oss ved å framheve forskjellene og gjøre oss blinde for alt vi har felles, sa Obama i radiotalen.

Han oppfordret amerikanerne til å bruke årsdagen for terrorangrepene til å minne hverandre på samhold.

– Vi står sammen side om side, vi kjemper side om side. Vi må ikke tillate oss å la frykten prege oss, men la oss prege av håpene vi har for familiene våre, for nasjonen vår og for en lysere framtidig, sa han.

Seremoni på Ground Zero

Nesten 3.000 mennesker mistet livet i terrorangrepene 11. september 2001. Hvert år markeres denne dagen blant annet med en seremoni på Ground Zero, der navnene på de 2.752 menneskene som mistet livet da to fly kjørte inn i World Trade Center leses opp.

Tusenvis av mennesker samlet seg i New York, Washington og Shanksville i Pennsylvania lørdag for å markere niårsdagen for terrorangrepene 11. september.Seremonien på Ground Zero, der World Trade Center en gang sto, åpnet med en trommemarsj og sekkepiper mens et amerikansk flagg ble båret fram. Deretter sang et kor den amerikanske nasjonalsangen.

Flere tusen mennesker hadde samlet seg i Zuccotti Park rett ved Ground Zero for å følge minnemarkeringen. New Yorks borgermester Michael Bloomberg talte før en klokke slo ett slag presis klokka 8.46 lokal tid, tidspunktet da det første flyet traff det ene tvillingtårnet.

Obama i Washington

Deretter ble navnene på alle de nesten 3.000 menneskene som mistet livet i angrepet lest opp.

USAs visepresident Joe Biden var til stede under markeringen på Ground Zero, mens president Barack Obama deltok på seremonien i Pentagon i Washington, der det tredje flyet styrtet.

USAs førstedame Michelle Obama var til stede på minneseremonien i Shanksville i Pennsylvania, der det fjerde flyet styrtet etter at passasjerene om bord klarte å overmanne kaprerne. Dette flyet hadde trolig kurs mot Det hvite hus. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2