Mangler fanger til svensk superfengsel

Svenskene har tatt i bruk et superfengsel med plass til 72 av landets farligste kriminelle. Men foreløpig sitter det bare ni fanger i fengselet til trekvart milliard svenske kroner.

Daværende justisminister Thomas Bodström fikk drevet igjennom planer om spesielle sikkerhetsbygninger ved tre av landets fangseler. Men bare én av disse bygningene er tatt i bruk, og den står nesten tom, skrev Stockholm-avisen Dagens Nyheter fredag.

For i den toppsikrede bygningen ved Kumla-fengselet i Midt-Sverige er mindre enn ti av de over 70 plassene besatt. To identiske bygninger ved Hall utenfor Södertälje sør i Stockholm-regionen og ved Saltvik sørvest i Sverige står foreløpig tomme.

Den svenske kriminalomsorgens sikkerhetssjef Christer Isaksson vil ikke være med på at myndighetene har satset for mye på superfengslene.

– Nei, dette gir oss klart bedre muligheter til å møte behovet for sikre soningsplasser, sier han til Dagens Nyheter.

Thomas Bodström angrer heller ikke på beslutningen om å bygge de dyre spesialfengslene. Han sier disse anstaltene vil sørge for bedre indre disiplin blant de innsatte og færre rømninger, etter flere oppsiktsvekkende fluktaksjoner i 2004. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2