Lula overlater kampflybeslutning til Rousseff

Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva sier det ikke blir avgjort om Sverige, Frankrike eller USA får milliardkontrakten om å levere kampfly til Brasil, før han går av i januar.

Det blir dermed opp til Brasils påtroppende president Dilma Rousseff å ta beslutningen om hvilket selskap som får kontrakten - dersom opprustningen av det brasilianske flyvåpenet i det hele tatt blir gjennomført.

Analytikere mener nemlig det kan bety kroken på døra for moderniseringsprosjektet at Lula nå sier at han overlater beslutningen til Rousseff.

- Det er snakk om en langsiktig, svært stor gjeld for Brasil. Jeg kan gå med på den og signere med Frankrike, men jeg kommer ikke til å gjøre det, sa Lula sent mandag kveld.

Lula har tidligere gitt signaler om at kampflyet Rafaele, produsert av franske Dassault, lå an til å vinne kappløpet. Dette vekket straks motstand i brasilianske militære kretser, som sies å foretrekke det svenske og billigere alternativet Gripen, produsert av Saab. De fleste har lenge regnet den amerikanske F/A-18 Super Hornet, Boeings kandidat, som ute av dansen.

Likevel spøker det nå kanskje for hele prosjektet, sier brasilianske analytikere. Mistankene forsterkes av at Lula også la moderniseringsplanen på is i 2003, da fordi pengene som var satt til side til kampflyene av hans presidentforgjenger, ble omprioritert til sosiale reformer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2