Ledende sunnimuslim død

En av sunnimuslimenes fremste ledere, den skriftlærde sjeik Mohamed Sayyed Tantawi, er død. Tantawi døde under et besøk i Saudi-Arabia, melder det offisielle egyptiske nyhetsbyrået MENA.

81 år gamle Tantawi ble rammet av hjerteinfarkt, het det i meldingen fra MENA onsdag. Fra 1986 til 1996 var han stormufti av Egypt, det vil si øverste leder for landets religiøse rettsvesen, og fra 1996 av var han sjef for det ærverdige universitetet al-Azhar.

Kritiske røster hevdet at han var en svak universitetssjef som nøyde seg med å opptre som trofast tjener for regjeringen i Kairo.

- Mens han satt i den innflytelsesrike stillingen, gikk det bratt nedover med det politiske livet i Egypt, sier en ledende opposisjonell.

I oktober i fjor brøt det ut hard strid etter at Tantawi hadde lagt ned forbud mot bruk av hodeplagget nikab i alle lokaler som tilhører al-Azhar. Han ble også kritisert for å ha stemplet selvmordsbombere som «fiender av islam».

Mange muslimer fordømte dessuten Tantawi for å ha håndhilst på Israels president Shimon Peres. Mohamed Sayeed Tantawi var sunnimuslim og tilhørte dermed gruppen som utgjør mellom 80 og 90 prosent av verdens muslimer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2