VINNERE: Giorgia Meloni (til høyre) kan smile bredest av de tre. Matteo Salvini (til venstre) er rasende, og Forza Italia-lederen Silvio Berlusconi smiler også ganske stivt. Foto: YARA NARDI / Reuters / Scanpix
VINNERE: Giorgia Meloni (til høyre) kan smile bredest av de tre. Matteo Salvini (til venstre) er rasende, og Forza Italia-lederen Silvio Berlusconi smiler også ganske stivt. Foto: YARA NARDI / Reuters / Scanpix

Lav valgdeltakelse og én rasende vinner

TV 2s tallknuser Terje Sørensen har prognosen for valgresultatet i Italia klar. Han tror særlig én partileder er rasende over resultatet.

I tretiden natt til mandag erklærte Giorgia Meloni, leder for det største partiet i høyrekoallisjonen valgseier.

TV 2s tallknuser har gått inn i tallene, og her er hans prognose for valgresultatet fordelt på partier: (Oppdatert klokken 06.15 mandag)

Med dette ser det ut til at ingen kan slå høyrekoallisjonen. Melonis parti får 148 mandater, Salvinis Lega har fått 39 mandater og Forza Italia med Berlusconi i spissen har fått 34 mandater. Til sammen blir det 221 mandater. Når alt som skal til for å ha flertall i underhuset er 201 mandater, tilsier prognosen at valgseieren er så godt som sikret for høyrekoallisjonen.

Tallknuser-Terje tror det nest største partiet, Det demokratiske parti, vil få 77 mandater. I ett-tiden natt til mandag erkjente de valgnederlaget. Femstjernersalliansen (M5S) går på et katastrofalt nederlag. De går tilbake hele 17,7 prosent hvis prognosen treffer. Boninilisten, som i tabellen sorterer under andre partier, så en stund ut til å ligge over sperregrensen på tre prosent. De ville da fått inn 11 mandater. I øyeblikket ser det ikke slik ut, og de ville uansett ikke spille noen vesentlig rolle for flertallsmuligheter i underhuset.

Én rasende vinner

Meloni leder det største partiet, og kan dermed bli Italias første kvinnelige statsminister noensinne, men også den første italienske statslederen fra ytre høyre siden diktatoren Benito Mussolini styrte landet fra 1922 til 1943.

Dette var ikke Salvinis plan. Han ledet et parti som hadde mellom 18 og 20 prosent på meningsmålingene før Ukraina-krigen brøt ut. Populariteten hans har imidlertid falt kraftig, fordi han flere ganger har gått ut mot EU-sanksjonene mot Russland. Det har ikke vært populært.

– Salvini er nok rasende for dette, sier Sørensen. – Han hadde nok sett for seg at han skulle bli statsminister.

Historisk lav valgdeltakelse

– I dag kan du være med på å skrive historie, sa Giorgia Meloni da hun avga sin stemme. Hun siktet nok ikke til den historisk lave valgdeltakelsen, men også den noteres i historiebøkene:

Meloni erklærte valget for vunnet litt før klokken tre natt til mandag. Foto: YARA NARDI / AP / Scanpix
Meloni erklærte valget for vunnet litt før klokken tre natt til mandag. Foto: YARA NARDI / AP / Scanpix

Valgdeltakelsen er kun på 64 % , som er det laveste i moderne tid. Forrige gang var valgdeltakelsen på 73 %, og også det var en ny bunnmåling.

– Det er helt skremmende hvor lav mobiliseringen er på fastlands-Italia i sør.

Han mener italienere flest ikke er noe særlig begeistret for politikere.

– De hadde nok hatt lyst til å kvitte seg med alle politikerne. Hvis de hadde hatt en folkestemning om det, så hadde det nok vært flertall for at ingen av dem skulle få stille til valg igjen.

Man kan likevel ikke si at Meloni har fått dårlig oppslutning. Hennes parti har fått flest stemmer i 17 av 19 valgkretser.

Parti med ny-fascistiske røtter

Melonis parti «Italias Brødre» har ny-faschistiske røtter, ifølge nyhetbyrået AP. Hun og hennes to allierte på høyresiden er ikke enige om alt. En av grunnene til at hun står i spissen for det største partiet i valget, er at hun har vært klar i sin motstand mot den russiske invasjonen i Ukraina. Både Salvini og Berlusconi har lenge beundret Vladimir Putin. Italias befolkning deler åpenbart ikke fascinasjonen for den russiske lederen.