Kritisk for briter som ble utsatt for novitsjok i England

Britisk antiterrorpoliti bistår lokalt politi etter at to briter i 40-årene kom i kontakt med nervegiften novitsjok, nær Salisbury. Parets tilstand er kritisk.

HOLDER VAKT: En politibetjent holder vakt ved Queen Elizabeth Gardens i Salisbury etter at to personer ble funnet bevisstløse i en bolig i Amesbury. De to er lagt inn på sykehus etter å ha blitt eksponert for et ukjent stoff i samme by som den tidligere russiske spionen Sergej Skripal og datteren ble forgiftet med en nervegass tidligere i år. FOTO: AFP.
HOLDER VAKT: En politibetjent holder vakt ved Queen Elizabeth Gardens i Salisbury etter at to personer ble funnet bevisstløse i en bolig i Amesbury. De to er lagt inn på sykehus etter å ha blitt eksponert for et ukjent stoff i samme by som den tidligere russiske spionen Sergej Skripal og datteren ble forgiftet med en nervegass tidligere i år. FOTO: AFP.

De to britene ble lørdag funnet bevisstløse i et hus i småbyen Amesbury, omkring 13 kilometer fra der den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter ble forsøkt drept med nervegift i mars.

Onsdag slo Wiltshire-politiet alarm om det de omtaler som en «alvorlig hendelse».

Politiet i London forklarer at antiterrorpolitiet bistår lokalt politi i lys av «de nylige hendelsene i Salisbury». Britiske medier melder at prøver av stoffet er sendt til analyse i forsvarets forskningslaboratorium i Porton Down.

Venner har identifisert personene som Dawn Sturgess (44) og Charlie Rowley (45). Politiet har ikke frigitt navnene, men bekrefter at det dreier seg om to britiske statsborgere på 44 og 45 år fra distriktet.

Begge ble innlagt på Salisbury District Hospital lørdag. Tilstanden var onsdag fortsatt kritisk.

Forgiftet av nervegass

– Begge får behandling for antatt eksponering for et ukjent stoff, opplyste politiet i Wiltshire tidligere onsdag, uten at det utdypes om politiet mistenker at de har blitt forgiftet.

Senere onsdag kveld opplyser sjef for antiterrorpolitiet, Neil Basu, på en pressekonferanse, at paret er utsatt for nervegiften novitsjok.

Nervegiften ble utviklet mot slutten av den kalde krigen, da Sovjetunionen ville ha et kjemisk våpen som ikke kunne oppdages av NATOs varslingsutstyr.

Politiet trodde først at de to britene hadde blitt bevisstløse etter bruk av narkotiske stoffer, «muligens heroin eller crack fra et urent parti».​

Novitsjok er den samme nervegiften som Sergej Skripal og hans datter Julia, ble forgiftet med i mars i år.

Sperringer

Politiet har satt opp sperringer rundt en bolig og flere andre steder der de to personene hadde oppholdt seg før de mistet bevisstheten. Sikkerhetstiltakene er styrket både i Amesbury og Salisbury.

Men britiske helsemyndigheter sier det ikke er grunn til å anta at det foreligger noen større risiko for allmennheten.

– Situasjonen vil bli vurdert fortløpende etter hvert som vi får mer informasjon, heter det i en uttalelse fra Public Health England (PHE).

Forgiftning

4. mars ble Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal funnet bevisstløse på en benk i Salisbury, der Sergej Skripal bodde. Datteren var på besøk fra Russland. Analyser viste at de to var blitt forgiftet av nervegift.

Britiske myndigheter anklager Russland for å ha stått bak. Russland avviser beskyldningene og har krevd bevis. Saken utløste diplomatisk krise mellom Russland og Storbritannia, og etter hvert også mellom Russland og resten av Vesten etter hvert som andre land stilte seg på britenes side.

Julia Skripal var i koma i 20 dager og ble utskrevet 11. april. Faren ble utskrevet 18. mai. Han har så langt ikke snakket med mediene, men datteren har i intervju sagt at hun har hatt store smerter og at det har tatt tid å bli bedre.

(©NTB/ TV 2)

Mer innhold fra TV 2