kongo-valg-opposisjon-F - Opposisjonsleder trosser forbud og holder massemønstring i Kongo

Det er spent i Kongo dagen før det planlagte valget på president og nasjonalforsamling. Opposisjonens fremste presidentkandidat valgte søndag å trosse forbudet mot massemønstringer.

Forbudet ble iverksatt av Kinshasas politisjef lørdag, etter at uro og sammenstøt i hovedstaden førte til at en person mistet livet. Ifølge reportere på stedet skal det ha skjedd da tilhengere av ulike partier kastet stein på hverandre, og det var noen få tilfeller av skyting. Det fikk politiet til å forby flere store massemønstringer før valget, i frykt for mer bråk.

Opposisjonens presidentkandidat, 78-åringen Etienne Tshisekedi, måtte derfor avlyse å møte sine tilhengere på et idrettsstadion lørdag. Tshisekedi, som er den fremste utfordreren til president Joseph Kabila, var imidlertid ikke villig til å gi seg uten videre. Søndag kalte han inn til ny massemønstring.

Samtidig lovte lederen for landets valgkommisjon (CENI) at valget vil gå som planlagt mandag, til tross for at forberedelsene lenge har ligget etter skjema.

– Våre arbeidsgrupper forsikrer oss om at alt går etter planen og at valglokalene vil åpne i tide i morgen, sa Daniel Ngoy Mulunda søndag, og avviser ryktene om at valget kan bli utsatt. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2