Knusende nederlag for Merkel i Hamburg i valgdagsmålingen. (Foto: MORRIS MAC MATZEN, © PK/)
Knusende nederlag for Merkel i Hamburg i valgdagsmålingen. (Foto: MORRIS MAC MATZEN, © PK/)

Knusende nederlag for Merkel i Hamburg

Velgerne i den tyske delstaten Hamburg ga søndag regjeringspartiet CDU en kraftig smell i valget på ny delstatsforsamling. Partiet mister makten til sosialdemokratene.

Valgdagsmålingen viser at bare 20,5 prosent stemte på partiet til forbundskansler Angela Merkel, et fall på hele 22,1 prosentpoeng fra forrige valg, melder TV-stasjonen ARD.

Fallet er det største noen gang mellom to valg for CDU.

Flest stemmer til Sosialdemokratene

Sosialdemokratene SPD ser ut til å ha kapret et absolutt flertall av stemmene i den tyske storbyen, med en oppslutning på 49,5 prosent. Ved valget i 2008 fikk opposisjonspartiet 34,1 prosent.

Valget på delstatsforsamling ble framskyndet et år etter at koalisjonen mellom kristeligdemokrater og miljøpartiet De grønne sprakk i november. Klar favoritt til å overta den lokale regjeringsledelsen er sosialdemokraten Olaf Scholz, tidligere arbeidsminister i regjeringen i Berlin.

Rundt 1,3 millioner velgere har stemmerett for å avgjøre sammensetningen i delstatsforsamlingen med 121 plasser.

Valget i Hamburg blir fulgt av ytterligere seks delstatsvalg fram til lokalvalget i Berlin 18. september. Hvis det blir maktskifte i flere delstater, vil det kunne bety en endringen av sammensetningen av Forbundsrådet som må godkjenne alle lover som Forbundsdagen vedtar. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2