Klimaproblemer skaper middagstrøbbel

Hvis klimaforhandlingene i København kjører seg helt fast, kan dronning Margrethe bli tvunget til å avlyse sin bankett for topplederne på møtet. Middagen skal etter planen holdes torsdag kveld.

Det danske hoffet var torsdag forberedt på en avlysning på kort varsel, skrev avisen Jyllands-Posten torsdag. Men hvis stats- og regjeringssjefene valgte å komme til middagen, kunne samtalene fortsette der i uformelle omgivelser, het det på avisens nettsider.

- Om middagen blir en virkelig suksess, avhenger av hvordan det går med forhandlingene. Hvis det går bra på toppmøtet, er folk glade og tilfredse, og da blir det også flere som vil sette seg til bords, sa det danske hoffets talsmann Kenneth Lysell Madsen.

- Kongehuset vil ikke oppfatte en eventuell avlysning som en fornærmelse. De kongelige vet godt at stats- og regjeringslederne er i landet for å inngå en klimaavtale, og at middagen er en sosial høflighetsaffære, mente kongehusekspert Jon Bloch Skipper.

Slike ting har hendt før. I 2002 valgte daværende statsminister i Danmark og nåværende generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen å avlyse en dronningmiddag, da forhandlingene på et EU-toppmøte trakk ut. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2