MARS: Perserverance-roveren har samlet flere prøver på Mars. Foto: NASA /AFP
MARS: Perserverance-roveren har samlet flere prøver på Mars. Foto: NASA /AFP

Klargjør for å hente ned prøver fra andre planeter

NASA kunngjorde onsdag at de i 2033 vil kunne hente prøver fra andre planeter til jorden.

Det har aldri før blitt hentet prøver fra en annen planet til jorden. Nå samler Perseverance-roveren sammen prøver fra Mars, som etter hvert skal finne veien til jorden. Det melder CNN.

Perserverance samler inn prøver fra en gammel innsjø, som tørket inn for flere millioner år siden. Ved å analysere disse prøvene håper forskerne på å kunne finne bevis på tidligere mikroskopiske organismer, og dermed avsløre om det noen gang har fantes liv på Mars.

Flere oppdrag

Det er ikke bare enkelt å hente ned prøver fra Mars. NASA har nå inngått et samarbeid med European Space Agency for å samle inn til sammen 30 prøver.

Det vil frem til 2033 bli startet på flere oppdrag for å kunne hente ned prøvene fra den røde planeten.

Ifølge CNN er prosjektet nesten ferdig i design-fasen. NASA opplyser at de har gjennomgått alle systemene som er nødvendig.

– Design-fasen er når hver detalj av prosjektet blir sett nøye på. Det er noen signifikante og fordelaktige endringer i de nye planene, som kan knyttes direkte til Perserverance sin nylige suksess, sa Thomas Zurbuchen som er assisterende administrator i NASAs Science Mission Directorate.

Ny plan

Å bruke Perserverance-roveren som hovedfartøyet for å samle sammen prøvene var ikke i de originale planene.

Det som egentlig var planlagt var å sende ut en rover som var selvstyrende og kunne identifisere prøvene som Perserverance har samlet, plukke disse opp og plassere de i en «Sample Retriever-rover» som skulle sende prøvene til jorden.

Nå er derimot disse planene skrotet, og det vil være Perserverace-roveren som blir hovedfartøyet. Endringene blir gjort fordi nye prøver av Perserverance viser at roveren vil kunne vare til 2033, og dermed kunne levere prøvene selv.

«Sample Retriever-roveren» tar med seg en rakett opp til Mars. Dette vil være den første raketten som blir sendt fra Mars, og vil kunne sende prøvene til Jorden. Det forventes at raketten blir skutt ut fra Mars i 2031.