FÅR IKKE KJØRE BIL SELV: Kvinner i Saudi Arabia må ta taxi. Hvis ikke risikerer de straff. (Foto: Hassan Ammar/Ap)
FÅR IKKE KJØRE BIL SELV: Kvinner i Saudi Arabia må ta taxi. Hvis ikke risikerer de straff. (Foto: Hassan Ammar/Ap)

Kjørende kvinne skal likevel ikke piskes

Saudi-Arabias kong Abdullah har opphevet dommen på ti piskeslag mot en kvinne som trosset forbudet mot å kjøre bil, hevder en saudiarabisk prinsesse.

– Takk Gud for at piskingen av kvinnen er avlyst. Takket være vår elskede konge. Jeg er sikker på at alle saudiarabiske kvinner vil bli glade, det er i hvert fall jeg, skrev prinsesse Amira al-Taweel, kona til en milliardærprins, på sin twitter-konto onsdag kveld.

Grusom straff

Hun refererte til en kvinne som mandag ble dømt til ti piskeslag for å ha kjørt bil i byen Jeddah ved Rødehavet i sommer.

– Pisking er en grusom straff i alle sammenhenger. Men det er vanskelig å fatte at myndighetene i Saudi-Arabia har idømt en kvinne piskeslag bare for å ha kjørt en bil, sa Philip Luther fra menneskerettsgruppen Amnesty International.

Oppmyking

Dommen kom rett etter at kong Abdullah lanserte flere reformer som skal bedre kvinners stilling i landet. De skal få stemme i lokalvalg og bli representert i det rådgivende Shura-rådet.

Men bilkjøring er fortsatt ulovlig for kvinner i det ultrakonservative muslimske oljelandet. Tidligere i år valgte flere kvinner å sette seg bak rattet i full offentlighet i protest mot forbudet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2