Kinesiske kvinner på inntektstoppen

Over halvparten av verdens 20 rikeste forretningskvinner er kinesiske, og de har formuer som overgår både Oprah Winfreys og JK Rowlings.

Zhang Yin, som har slått seg opp på resirkulering av papir, er verdens rikeste kvinne med en formue på 33 milliarder kroner, viser oversikten Hurun Report i Shanghai har utarbeidet.

Hele elleve av verdens 20 rikeste kvinner, som ikke har arvet eller giftet seg til rikdom, er nå kinesiske, viser oversikten. De kinesiske kvinnene er i gjennomsnitt god for drøyt 15 milliarder kroner.

Den amerikanske TV-dronningen Oprah Winfrey har til sammenligning en formue på drøyt 13 milliarder kroner, noe som bare holder til niendeplass på lista.

Den britiske forfatteren bak de populære Harry Potter-bøkene, JK Rowling, havner på 20. plass med en formue på drøyt 5,8 milliarder kroner.

– Ikke noe annet land kommer i nærheten av Kina når det gjelder antallet kvinner som har bygd opp sine egne formuer. De ligger nå flere hestehoder foran alle andre land, sier Rupert Hoogewerf, mannen bak Hurun Reports liste over verdens rikeste.

Listen inneholder tre dollarmilliardærer fra USA, tre fra Storbritannia og en fra henholdsvis Italia, Russland og Spania.

Den rikeste ikke-kineseren på lista er spanske Rosalia Mera, som har bygd opp kleskjeden Zara og er god for drøyt 20 milliarder kroner.

Hoogewerf mener Kinas strenge ettbarnspolitikk, og gratis barnepass fra besteforeldre og andre har bidratt til å gjøre det enklere for kinesiske kvinner å bygge opp milliardformuer.

– Det utgjør en stor forskjell, sier Hoogewerf.

Aksepten for at kvinner kan arbeide utenfor hjemmet har også ryddet vei for dem som i dag topper rikinglista, mener han.

Kinas rikeste person er en mann, Zong Qinghou, som grunnla landets største mineralvannprodusent Wahaha. I dag er han god for 70 milliarder kroner, skriver Hurun Report. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2