Kina vil arbeide for å øke hjemlig etterspørsel

Kina vil legge om til en økonomisk modell for vekst drevet av forbruk og gjøre det til en prioritet å oppmuntre til økt hjemlig etterspørsel, sier president Hu Jintao.

I sin tale til G20-toppmøtet i Seoul fredag kom Kinas president med dårlig skjult kritikk av USAs beslutning om å starte opp seddelpressen, og oppfordret til ansvarlighet.

Hu fulgte dermed opp tråden fra en av toppsjefene i den kinesiske sentralbanken, Zhang Tao, som torsdag langet ut mot den amerikanske pengepolitikken.

- Washington burde ikke tvinge andre til å ta medisin for en sykdom som landet selv lider av, sa Zhang i en kommentar til at den amerikanske sentralbanken nylig besluttet å sette nye 600 milliarder dollar i omløp.

Kina anklager USA for å ville svekke dollarens verdi, noe som kan bidra til å øke risikoen for en nedadgående spiral i verdensøkonomien. USAs finansminister Timothy Geithner avviser dette.

Fredag la Hu fram sin egen plan for å styrke veksten i verdensøkonomien, der Kina legger vekt på frihandel, reformer innen finanssektoren og økt satsing på utjevning mellom i- og u-land. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2