Xi Jinping besøkte Joe Biden:

Kina reagerer sterkt på Biden-uttalelse

USAs president Joe Bidens beskrivelse av Kinas president Xi Jinping skaper reaksjoner i Kina.

MØTTES: USAs president Joe BIden tok imot Kinas president Xi Jinping i California onsdag. Foto: Doug Mills/The New York Times / AP / NTB
MØTTES: USAs president Joe BIden tok imot Kinas president Xi Jinping i California onsdag. Foto: Doug Mills/The New York Times / AP / NTB

Onsdag møttes Joe Biden og Xi Jinping i San Francisco på eiendommen Filoli, der de første episodene av TV-serien «Dynastiet» i sin tid ble spilt inn.

Det fire timer lange møtet kom etter flere måneder med stadig større militær spenning mellom de to stormaktene, knyttet til Taiwan.

Biden har tidligere gjort det klart at USA vil gripe inn dersom Kina går til angrep på Taiwan.

Gjenoppretter kontakt

Denne trusselen kompliseres av at USA allerede er opptatt med å støtte Ukraina i krigen mot Russland og Israel i krigen mot Hamas.

«Det er grenser for hvor mange branner i verden vi kan slukke samtidig», sier en ansatt i Det hvite hus til The Washington Post.

I sitt første møte ansikt til ansikt på ett år, ble de to presidentene enige om å gjenopprette den militære kommunikasjonen, som Kina brøt i sinne da daværende leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, besøkte Taiwan i august 2022.

I en uttalelse i etterkant understreker det amerikanske forsvarsdepartementet – Pentagon – at slik kommunikasjon er essensiell for å unngå misforståelser som kan føre til konflikt.

«Ekstremt galt»

Under pressekonferansen som Biden holdt etter møtet, ble han spurt om han fortsatt ville omtale Xi JInping som en diktator, skriver CNN.

– Han er en diktator i den forstand at han er en fyr som styrer et land som er kommunistisk. Den kinesiske regjeringen er helt annerledes enn vår, svarte president Biden.

Dette faller ikke i god jord i Kina.

Reuters melder at Kinas utenriksdepartement tar sterk avstand fra Bidens diktatorpåstand.

«Slik retorikk er ekstremt galt og uansvarlig politisk manipulasjon», sier departementet i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået.

– Det vil alltid være mennesker med onde hensikter som forsøker å ødelegge forholdet mellom Kina og USA, noe man ikke vil lykkes med, sier departementets talsperson Mao Ning under en pressebriefing.

Reuters skriver at Mao Ning ble bedt om å utdype uttalelsen, men avslo å gjøre det.

– Ingen planer om militær inngripen

Ifølge en høytstående amerikansk tjenesteperson sa Xi Jinping under møtet at det i de kommende årene ikke er noen plan om militær inngripen mot Taiwan.

Samtidig skal han ha nevnt situasjoner der det kan bli brukt makt.

Xi skal også ha understreket at Taiwan-spørsmålet er det «største og farligste temaet» i det bilaterale forholdet mellom Kina og USA.