kina-dissident-arrest-F - Kina anklager enda en dissident for undergraving

Den kinesiske dissidenten Zhu Yufu er tiltalt for forsøk på å undergrave staten og risikerer å få en dom på mange års fengsel.

Anklagen om undergraving av statsmakten bygger blant annet på et dikt den 60 år gamle Zhu har skrevet, og hvor han sier at Kinas folk må gå til torget og gjøre sitt valg. Amnesty International sier man er bekymret for Zhus skjebne.

Ved juletider ble to andre kinesiske dissidenter, Chen Wei og Chen Xi, dømt til ni og ti års fengsel etter å ha blitt anklaget for det samme. Rettssakene varte bare et par timer. Nobelprisvinner Liu Xiaobo ble også dømt til elleve års fengsel etter samme anklage.

Den opposisjonelle kunstneren Ai Weiwei ble tirsdag avhørt i fem timer av politiet i Beijing fordi han skal ha kastet stein mot et av de ti overvåkingskameraene politiet har satt opp rundt huset hans. Politiet hadde sagt han var mistenkt for å «ødelegge offentlig eiendom», opplyste Ai.

Også den opposisjonelle Hu Jia ble avhørt av politiet i tre timer tirsdag. Politiet spurte hvorfor han hadde bedt folk arbeide for å få løslatt menneskerettsaktivistene Chen Guangcheng og Gao Zhisheng. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2