keisersønn (Foto: HEINZ PETER BADER/Reuters)
keisersønn (Foto: HEINZ PETER BADER/Reuters)

Keisersønn (98) er død

Gravlegger kroppen og hjertet i to forskjellige land.

Otto Habsburg-Lothringen, eldste sønn av Østerrikes siste keiser og en iherdig forkjemper for europeisk enhet, er død i en alder av 98 år.

Habsburg-Lothringen døde fredelig i sitt hjem i Bayern i Sør-Tyskland mandag.

Kjempet mot nazismen

Han viet seg etter Hitlers maktovertakelse i Tyskland til kampen mot nazismen. Under andre verdenskrig levde han i eksil i USA, men etter krigens slutt reiste han tilbake over Atlanteren for å bidra i gjenoppbyggingen av Europa.

Han var en innbitt antikommunist, men ble etter kommunistregimenes fall en sterk talsmann for at de tidligere østblokklandene skulle komme med i EU. Han var også en stor forkjemper for mindretallsgruppenes rettigheter.

Hjertet gravlegges i Ungarn

Nyheten om Habsburg-Lothringens død ble mandag mottatt med sorg i mange europeiske land. Delstaten Bayerns regjeringssjef Horst Seehofer hyllet ham som en av de viktigste pionerene i arbeidet for europeisk enhet.

Otto Habsburg-Lothringens minne skal hedres med to begravelser. Storparten av hans jordiske levninger begraves i den østerrikske hovedstaden Wien, mens hjertet stedes til hvile i et kloster i Ungarn - som en gang var del av det østerriksk-ungarske keiserdømme. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2