På TV 2s nettsider bruker vi og våre partnere informasjonskapsler (cookies) for personlig tilpasning av annonser og måling.
Du kan lese mer om dette i vår personvernpolicy og vår informasjonsside om informasjonskapsler.
Rekordmye nedbør i flere måneder har ført til enorme oversvømmelser i store deler av landet.
Både FN, forskere og pakistanske myndigheter mener klimaendringene har medvirket til katastrofen.
Generalsekretær Antonio Guterres i FN sier lørdag han aldri har vært vitne til et lignende «klimablodbad» som ødeleggelsene i Pakistan, melder AFP.
Slik så området Sukkur i Sindh provinsen i Pakistan ut fredag. Nær 1.400 mennesker er bekreftet omkommet i oversvømmelsene som rammer landet. Foto: AAMIR QURESHI
– Jeg har sett mange humanitære katastrofer i verden, men jeg har aldri sett klimaødeleggelser av denne størrelsen før.
– Må redusere utslipp
FN-sjefen begynte fredag på et to dager langt besøk i landet. Han mener land som har bidratt mer til klimaendringene, må hjelpe Pakistan med å håndtere flommen.
– Vi har ført krig mot naturen, og naturen slår tilbake på en ødeleggende måte. I dag i Pakistan, i morgen i et av deres land, sa Guterres under en pressekonferanse fredag.
– Vi er nødt til å stanse økningen i utslippene og begynne å redusere dem nå, la han til.
TV 2 i Pakistan: – Det er grusomt
Store mengder
En tredel av landet er oversvømt, og nesten 1.400 mennesker er omkommet. Vannmengdene har ødelagt infrastruktur og levebrødet til mange millioner mennesker.
At Pakistan rammes av flom i monsuntiden, er i utgangspunktet vanlig. Men i år har nedbørsmengdene vært fem ganger større enn normalt.
Statsminister Shehbaz Sharif har kalt flommen den verste i landets historie.
Fakta om ekstremvær de siste 15 månedene
Voldsom flom rammet Pakistan i juli og forverret seg i august og september. En tredel av landet er oversvømt, over 1.300 mennesker er omkommet, og statsminister Shehbaz Sharif har kalt flommen den verste i landets historie.
Hetebølgen sør i Kina i juli og august er den mest intense som har rammet landet siden systematiske målinger begynte. Ifølge eksperter kan hetebølgen være den mest ekstreme som noen gang er registrert på kloden.
I Europa var sommeren den varmeste som noen gang er registrert, ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste. Den forrige sommer-varmerekorden ble satt i fjor, men denne er nå slått med stor margin. I tillegg har kontinentet de siste månedene vært rammet av en tørke som trolig er den verste på 500 år, ifølge EU-kommisjonen.
Sørvest i USA fortsetter en intens tørkeperiode som har vart i flere år.
Også Somalia og flere andre land på Afrikas Horn er rammet av en tørke som har vart i flere år. I Somalia har 1 million mennesker vært nødt til å forlate hjemmene sine, og ifølge FN er det fare for hungersnød.
Over 80.000 mennesker måtte evakueres som følge av flom i Australias største by Sydney i juli.
I Sør-Europa ble det målt rekordhøye temperaturer også i mai.
I Pakistan og India var det rekordhøye temperaturer og tørke i vår. Hetebølgen her varte fra mars til mai.
En halv million mennesker ble bedt om å evakuere på grunn av flom i Australias største by Sydney i begynnelsen av mars.
Skogbranner i Russland svidde av et rekordstort område på over 170.000 kvadratkilometer i 2021, ifølge Greenpeace. Arealet tilsvarer over halvparten av Fastlands-Norge.
På Sicilia ble det målt 48,8 grader i august 2021. Dette var trolig ny europeisk temperaturrekord.
Ekstrem nedbør førte til omfattende flom i Henan-provinsen i Kina i midten av juli 2021. Over 300 mennesker mistet livet.
Tyskland og Belgia ble rammet av ekstremregn i midten av juli 2021. En rekke nedbørsrekorder ble slått, og over 200 mennesker omkom i den påfølgende flommen.
I Death Valley i California steg temperaturen til 54,4 varmegrader 10. juli 2021. En måling på samme sted under en hetebølge sommeren 2020 ble dermed tangert. Disse to temperaturmålingene er blant de høyeste i verden noensinne.
En ekstrem hetebølge rammet den vestlige delen av Canada og nordvestlige deler av USA i slutten av juni 2021. Den canadiske varmerekorden ble knust da temperaturen steg til 49,6 grader i landsbyen Lytton. Dagen etter brant landsbyen ned i en skogbrann.