jordskjelv  L'Aquila (Foto: Reuters)
jordskjelv L'Aquila (Foto: Reuters)

Jordskjelveksperter dømt til seks års fengsel for drap

Italienske jordskjelveksperter og en tjenestemann er dømt til seks års fengsel for uaktsomt drap fordi de undervurderte jordskjelvfaren i L'Aquila i 2009.

Seks italienske jordskjelveksperter og en tjenestemann er dømt til seks års fengsel for uaktsomt drap. De sju satt i Den nasjonale komiteen for varsling og forebygging av katastrofer.

De besøkte L'Aquila bare seks dager før det kraftige jordskjelvet som rammet byen i 2009. Komiteen besøkte byen fordi rystelser hadde skapt frykt for et kommende skjelv.

Ekspertene konkluderte imidlertid med at det ikke var økt jordskjelvfare.

Hundrevis omkom

I alt 309 mennesker mistet livet da et jordskjelv likevel rammet byen den 6. april 2009. Flere tusen bygninger raste sammen.

Rettssaken mot ekspertene er blitt fordømt av flere internasjonale organisasjoner, og kommentatorer har påpekt at saken kan skremme andre forskere fra å gi råd til offentlige myndigheter.

– Jordskjelv kan ikke varsles

Aktoratet har sammenlignet saken med rettsoppgjøret etter orkanen Katrina i USA, men jordskjelvekspertenes forsvarere har stått fast på at disse sakene ikke kan sammenlignes.

– Flommer og orkaner kan varsles på forhånd, men det kan ikke jordskjelv, sa forsvarer Alfredo Biondi under rettssaken. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2