Japan starter opp igjen atomreaktorer

Japan starter opp igjen atomreaktorer i ett av landets viktigste industriområder til tross for stor folkelig skepsis etter atomulykken i fjor.

Statsminister Yoshihiko Noda har tillatt kraftselskapet Kansai å starte opp igjen to reaktorer ved atomkraftverket Oi vest i landet. Guvernøren i Fukui-distriktet har fått forsikringer fra operatøren om at det ikke er noen fare knyttet til at reaktorene settes i drift igjen, og sier nå han er glad for beslutningen.

– Vi kom fram til en avtale for å sikre livsoppholdet og industrien i Kansai, sa guvernør Issei Nishikawa lørdag, samme dag som statsministeren ga ordre om gjenåpning.

Strømmangel?

Den omstridte avgjørelsen skyldes frykt for at Japan vil oppleve mangel på strøm når været blir varmere de neste ukene og luftkjøleanleggene går for fullt. I så fall vil japansk industri kunne rammes, noe som igjen vil kunne skape trøbbel for Japans forsøk på å gjenreise økonomien etter jordskjelvet og tsunamien i mars i fjor.

Men mange japanere er skeptiske, og lørdag samlet om lag 500 mennesker seg utenfor boligen til statsminister Noda i Tokyo for å protestere mot avgjørelsen.

Ifølge en meningsmåling gjort av statskanalen NHK har gjenåpningen støtte blant 25 prosent av velgerne, mens 32 prosent er imot. 38 prosent har ingen mening.

Stengt siden mai

Japan har i alt 50 atomreaktorer, i tillegg til de fire som ble ødelagt i Fukushima. Alle har vært ute av drift siden den siste ble stengt tidlig i mai måned.

Nedsmeltingen og lekkasjene ved kraftverkene i Fukushima førte til at radioaktive stoffer ble spredt utover et stort område.

Selv om ingen offisielt har mistet livet som en direkte følge av ulykken, måtte titusener av mennesker evakueres, og mange av dem er det fortsatt. Enkelte områder vil muligens være ubeboelige i flere tiår framover. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2