– Japan ignorerte faren for atomkatastrofer

Japanske myndigheter trodde på myter om atomsikkerhet som de selv hadde skapt, ifølge en ny rapport som fastslår at de dermed ikke var forberedt på katastrofen i Fukushima.

Siden ingen virkelig trodde en katastrofe kunne inntreffe, var personalet ved kraftverket Fukushima-Daiichi heller ikke godt nok opplært til å takle en krisesituasjon. Resultatet ble en av de verste ulykkene i kjernekraftens historie

Ulykken, der titusener av mennesker måtte flykte fra sine hjem, har skapt dyp mistro til atomkraft i den japanske befolkningen. For en uke siden demonstrerte over 100.000 mennesker i Tokyo mot gjenoppstartingen av to reaktorer ved et annet kraftverk.

I den nye granskningsrapporten som ble lagt fram mandag, heter det at Tokyos kraftselskap TEPCO og de statlige tilsynsmyndighetene var altfor selvsikre og uforberedt på uforutsette hendelser. Katastrofen rammet kraftverket nordøst i Japan i mars i fjor.

– TEPCO og myndighetene var ikke klar over at planene for å håndtere den verst tenkelige situasjonen faktisk var mangelfulle, heter det i rapporten.

De ti medlemmene av granskingskommisjonen oppfordrer begge til å fortsette etterforskningen av hvorvidt atomkraftverket ble ødelagt av jordskjelvet eller den påfølgende tsunamien. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2