Japan ber Kina ta det rolig

Japan oppfordrer Kina til å opptre rolig og ikke trappe opp striden mellom de to landene etter en skipskollisjon i omstridt farvann.

- Det er beklagelig dersom det som ble meldt i går kveld er sant, sa Noriyuki Shikata, en talsmann for statsminister Naoto Kan, mandag. Talsmannen sa at Japan ikke var informert om det som ble rapportert av kinesiske medier.

Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua skrev søndag at Kina har stoppet all kontakt på regjerings- og provinsnivå etter at varetektsfengslingen av en kinesisk kaptein på en fisketråler ble forlenget. Kina truer også med uspesifiserte «sterke mottiltak» i striden i Øst-Kinahavet.

- Det vi gjør i situasjonen er at vi behandler saken etter japansk lov. Vi ber Kina opptre rolig og forsiktig slik at denne hendelsen ikke berører hele forholdet mellom Japan og Kina, sier talsmann Shikata til nyhetsbyrået AFP.

Han opplyser at Kina ved midnatt natt til mandag informerte Japan om at en invitasjon til 1.000 japanske ungdommer om å besøke Shanghai Expo fra 21. september er avlyst. Avlysningen ble begrunnet med «atmosfæren» mellom de to landene.

- Avlysningen rett før avreise er meget upassende og beklagelig, sier Shikata. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2