AKSEPTERER RAPPORT: Israel aksepterer FN sin rapport om israelernes aksjon på skipet Mavi Marmara på veg mot Gazastripen i fjor. Ni mennesker mistet livet i aksjonen.  (Foto: STRINGER/TURKEY/Reuters)
AKSEPTERER RAPPORT: Israel aksepterer FN sin rapport om israelernes aksjon på skipet Mavi Marmara på veg mot Gazastripen i fjor. Ni mennesker mistet livet i aksjonen. (Foto: STRINGER/TURKEY/Reuters)

Israel vil ikke unnskylde drap på tyrkere

Men aksepterer FN-rapport om Gaza-konvoi.

Israel aksepterer konklusjonen i FN-rapporten om israelernes aksjon på et tyrkisk skip som forsøkte å ta seg inn til Gazastripen i fjor.

Israelske tjenestemenn sier myndighetene i Jerusalem aksepterer FNs konklusjon, men vil ikke unnskylde at personer ble drept i aksjonen, ifølge Jerusalem Post.

LES OGSÅ: Israelsk kommisjon mener hjelpekonvoi-bording var legitim

Israel håper også at forholdet til Tyrkia kan bli bedre igjen, men oppfordrer samtidig tyrkerne til å respektere internasjonal havrett.

Ni tyrkiske aktivister ble drept da israelske kommandosoldater bordet skipet Mavi Marmara i fjor.

FN-rapporten mener aksjonen var «overdreven og urimelig», selv om soldatene ble møtt av «organisert og voldelig motstand fra en gruppe passasjerer» og måtte derfor bruke makt for å forsvare seg.

GÅR TIL AKSJON: Her border Israel Gaza-konvoien. (Foto: APTN)
GÅR TIL AKSJON: Her border Israel Gaza-konvoien. (Foto: APTN)

Rapporten sier også at tapet av menneskeliv var uakseptabel.

Les mer: Skjøt over 300 kuler under Gaza-bordingen

En israelsk kommisjon har også gransket bordingen av skipet. Kommisjonen kom frem til at høren opptrådte i tråd med folkeretten da de aksjonerte mot skipet, der ni mennesker mistet livet.

Les mer: Israelsk kommisjon mener hjelpekonvoi-bording var legitim

Det var 31. mai i fjor at Israel aksjonerte mot det tyrkiske skipet Mavi Marmara.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2