Israel utlyser nyvalg i januar

Israels nasjonalforsamling Knesset utlyser nyvalg i januar neste år. Statsminister Benjamin Netanyahu ligger an til å vinne en lett seier.

Etter en åtte timer lang debatt vedtok medlemmene av Knesset natt til tirsdag med 100 stemmer mot null å oppløse nasjonalforsamlingen og fastsette valgdatoen til 22. januar neste år.

Neste valg skulle normalt ikke avholdes før i oktober neste år, men Netanyahu besluttet å framskynde valget som følge av uenighet med koalisjonspartnerne om statsbudsjettet.

Alle meningsmålinger viser at Netanyahu går mot et lett gjenvalg, takket være stor oppslutning om hans linje overfor Irans atomprogram, som har satt striden med palestinerne helt i skyggen.

I en offensiv tale til Knesset som markerte starten på valgkampen hans, pekte han på alle de tøffe tiltakene han sier han har gjennomført for å styrke Israels sikkerhet, som et gjerde mot Egypt i Sinai og et rakettskjold mot raketter fra Gaza.

Han sa også at Israel har utviklet nye våpensystemer til forsvar mot angrep fra Iran om Israel går til angrep for å hindre Iran i å utvikle atomvåpen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2