Iran blir vert for toppmøte i Alliansefri-bevegelsen

Iran håper på en diplomatisk triumf når landet neste uke er vertskap for Den alliansefrie bevegelsen. Men den blodige krigen i Syria kan splitte toppmøtet og knuse det iranske håpet.

Den islamske republikkens formannskap i bevegelsen, som omfatter 120 land fra India til Karibia, blir en sjanse for Iran til å øke sin internasjonale innflytelse i tre år framover, samtidig som USA gjør det som er mulig for å isolere landet.

Selv om Den alliansefrie bevegelsen NAM sliter for å beholde sin relevans etter at den kalde krigen tok slutt, vil det diplomatiske søkelyset gi Iran en velkommen mulighet til å demonstrere at USAs forsøk på isolering ikke har lykkes.

Rundt 35 statssjefer og regjeringssjefer er ventet til møtet i Teheran, blant dem Indias Manmohan Singh, Cubas Raul Castro og Mohamed Mursi, som blir den første egyptiske presidenten som besøker Iran siden den islamske revolusjon i 1979.

Rykter har gått om at Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un skulle delta, men torsdag ble det avkreftet. I stedet kommer parlamentspresidenten Kim Yong-nam.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøker møtet, trass i sterkt press fra USA og Israel, ikke minst etter at Irans president Mahmoud Ahmadinejad nylig gjentok påstanden om Israel som en kreftsvulst som ikke har noen plass i Midtøsten. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2