irak-usa-våpen - Vil ha amerikanske soldater som trenere i Irak

Iraks statsminister Nuri al-Maliki sier han vil ha opplæringspersonell med i framtidige våpenkjøpavtaler, noe som åpner for at amerikanske soldater kan bli lenger i landet.

- Opplæringsoppdrag trenger ikke å godkjennes av nasjonalforsamlingen. Regjeringen vil i framtidige våpenkjøpavtaler sikre at avtalene inkluderer personell som skal lære opp de irakiske styrkene, sa Maliki lørdag.

Han opplyste at Irak har doblet sin bestilling av kampfly fra USA. Landet vil nå kjøpe 36 F-16-fly istedenfor 18 som planlagt.

Den irakiske nasjonalforsamlingen har i lang tid forsøkt å komme til enighet om en plan for hvor mange amerikanske soldater og hva slags oppdrag de eventuelt skal ha etter at USA etter planen skal forlate Irak ved utgangen av året.

Forslaget om at amerikanske soldater skal kunne bli igjen som trenere etter 2011 har fått økt støtte den siste tiden, men noen avtale ligger ikke på bordet kun få dager før fastemåneden ramadan begynner mandag. Det er ikke ventet at nasjonalforsamlingen vil fatte vedtak i saken i denne perioden.

Men ifølge statsministeren vil bruk av klausuler om opplæring i selve våpenkjøpavtalene gjøre det mulig å gå utenom de folkevalgte. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2