Indonesias president vil samarbeide med islamistene

Indonesias president inviterer et islamistparti til regjeringssamarbeid. Utspillet oppfattes som en hestehandel få måneder før landet velger ny president.

President Susilo Bambang Yudhoyono søker å få fornyet sitt mandat i presidentvalget i juli. Partiet hans, Demokratene, vant en femdel av stemmene under valget på ny nasjonalforsamling torsdag, ifølge foreløpige resultater. Det ble dermed landets største, men trenger samarbeidspartnere for å danne en levedyktig regjering.

Yudhoyuno, som regnes som en reformvennlig politiker, sa fredag at han vil legge vekt på partienes gode vilje og hva de har oppnådd når han velger koalisjonspartnere, ikke ideologi.

- Det er sannsynlig at PKS (islamistpartiet) vil være en del av den neste koalisjonen, i likhet med andre partier med ulike ideologier, sa Yudhoyono på en pressekonferanse fredag.

Han ser også ut til å holde døren åpen for Golkar, partiet som i lang tid var et politisk verktøy for Suharto, den autoritære presidenten som styrte Indonesia fra 1967 til 1998. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2