Politibiler sperrer gate i sentrum av Las Vegas etter massakren. Foto: Ronda Churchill
Politibiler sperrer gate i sentrum av Las Vegas etter massakren. Foto: Ronda Churchill

I Las Vegas er det fritt fram å gå rundt med maskingevær

Massakren i Las Vegas til tross, tiden er ikke inne for å diskutere USAs våpenlovgivning, mener president Donald Trump.

Den 64 år gamle gjerningsmannen i Las Vegas, som drepte minst 58 mennesker og såret 515, var i besittelse av minst 19 tohåndsvåpen da han åpnet ild fra et hotellvindu søndag kveld.

I tillegg skal ha ha hatt flere pistoler eller revolvere på rommet.

New York Times skriver at politiet har funnet to knuste rute på hotellrommet. I hvert vindu lå det rifler med kikkertsikte og våpenstokk montert.

Politiet fant bokser med flere hundre patroner på rommet hans.

Liberal våpenlov

Stephen Craig Paddock hadde trolig ingen problemer med å skaffe seg våpen, ettersom Nevada har en av USAs mest liberale lovgivninger når det gjelder våpen.

– Det er en tid og et sted for politisk debatt, men nå må vi stå sammen som et land, sa Trumps talskvinne Sarah Sanders mandag kveld.

– Motivet er ennå ikke fastslått og når vi ikke har alle fakta om hva som skjedde i går kveld, vil det være forhastet å diskutere politikk, sa hun.

Ingen begrensninger

Alle kan kjøpe så mange gevær, hagler og pistoler de ønsker i Nevada, og det er heller ingen begrensninger for mye ammunisjon som kan kjøpes.

Det er viktig å trekke et skille mellom semi-automatiske og helautomatiske våpen.

Med semi-automatisk menes at man må trekk inn avtrekket for hvert skudd, mens automatisk betyr at våpenet skyter så lenge man holder inne avtrekkeren. De fleste militære våpen, inkludert Forsvarets, er automatvåpen.

Dyrt

I Nevada er det ingen lov som forbyr innbyggerne å gå rundt med helautomatisk maskingevær på åpen gate. Så lenge de er lovlig innkjøpt.

I USA er det forbudt å eie automatvåpen uten særskilte tillatelser, blant annet spesialtilatelse fra Bureau of Alchol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF).

For å få en tillatelse til å eie et automatvåpen kreves en omfattende føderal bakgrunnssjekk, samt en avgift på over 200 dollar, pluss at du må registrere deg med fingeravtrykk. Automatvåpen er også svært kostbare, men priser som starter på over 100.000 kroner, skriver Huffington Post. Ventetiden for bakgrunnsjekken kan ta opp mot et år.

For semiautomatiske våpen, er det derimot fritt fram i Nevada.

Man trenger ikke å registrere dem og det fins derfor ingen grense for hvor mange våpen og hvor store mengder ammunisjon de enkelte kan ha, ifølge nettstedet nevadacarry.org.

Bæres fritt

Ifølge BBC er det heller ingen ventetid ved kjøp av våpen i Nevada.

Innbyggerne i delstaten kan også fritt bære våpnene på seg, så sant de er synlige. Bare om våpnene blir båret skjult kreves attest fra politiet, og aldersgrensen er da 21 år.

Personer under 18 år kan også bære våpen om de har tillatelse fra voksne som befinner seg i nærheten.

Forretninger som selger våpen er lovpålagt å gjennomføre en sikkerhetssjekk av kjøperen, og personer som er dømt for forbrytelser med en strafferamme på mer enn ett år, får ikke kjøpe våpen.

Masseskytinger er dagligdags

Massakren i Las Vegas var den 272 masseskytingen i USA hittil i 2017, ifølge Gun Violence Archive. Det er mer enn én masseskyteepisode daglig.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2