hviterus-ud-uro-F - UD urolig over situasjonen i Hviterussland

Norge er bekymret etter at hviterussiske myndigheter har arrestert nok en fremstående menneskerettsforkjemper.

Ales Bjaljatskij leder menneskerettighetsorganisasjonen «Viasna». Han ble pågrepet i forrige uke og er anklaget for skatteunndragelser. Bjaljatskijs hjem og organisasjonens kontorer ble gjennomsøkt. Han risikerer nå flere års fengselsstraff, ifølge Utenriksdepartementet.

- Vi kjenner Bjaljatskij som en uredd forkjemper for grunnleggende menneskerettigheter i Hviterussland. Forfølgelse av personer og organisasjoner som driver fullstendig legitim virksomhet, må fordømmes på det sterkeste. Jeg appellerer til hviterussiske myndigheter om å respektere landets internasjonale forpliktelser og umiddelbart løslate alle personer som holdes fengslet på politisk grunnlag, sier Støre i en pressemelding.

I forrige uke anklaget Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) de hviterussiske myndighetene for å bedrive systematisk forfølgelse og undertrykking av befolkningen.

OSSEs fungerende styreformann Audronius Azubalis sier menneskerettighetssituasjonen i Hviterussland er sterkt forverret etter at 700 demonstranter og reportere ble arrestert under en demonstrasjon mot gjenvelgelsen av president Aleksandr Lukasjenko i desember. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2