Hører skyting i Damaskus' gamleby hver kveld

I Damaskus øker frykten for en langvarig borgerkrig preget av terror og ødeleggelse. Norske Mona Reigstad Rønning har det siste året fulgt konflikten på nært hold.

– Damaskus er en nydelig by, og dette er veldig trist, sier Rønning, som har bodd i Damaskus de to siste årene.

Hun tilhører beredskapsstyrken til Flyktninghjelpen og har i Syria jobbet med irakiske flyktninger i regi av FNs høykommissær for flyktninger. Forrige fredag kom hun tilbake til Norge.

– Jeg er generelt bekymret for situasjonen i Syria, men har ikke følt meg akutt redd – bortsett fra da mange ble drept i en stor eksplosjon i Damaskus for en måneds tid siden. Da ristet huset vårt, og de neste dagene satt følelsen igjen. Jeg var redd for at det skulle gå av flere bomber, sier Rønning til NTB.

Daglig skyting

De siste ukene har hun hørt skyting nærmest hver eneste kveld. Hun vet ikke hvor skuddene kommer fra, men i samme periode har det vært en rekke sammenstøt mellom regjeringssoldater og opprørere i Damaskus' forsteder.

Selv om livet går sin vante gang og hovedstaden er mindre preget av krigen enn en rekke andre syriske byer, har konflikten kommet nærmere. Mange er forsiktige, beveger seg mindre rundt og er mer bekymret enn før. Men samtidig er folk flest nødt til å fortsette dagliglivet for å få endene til å møtes.

– Den økonomiske situasjonen er blitt vanskeligere. Matprisene har steget, og arbeidsmarkedet er vanskelig, særlig for flyktningene. De sliter også med den psykiske helsen ettersom mange har med seg traumer fra Irak. Nå er de i en situasjon der de igjen føler seg truet, sier Rønning.

Studentene borte

Rønning beskriver innbyggerne i Damaskus som svært gjestfrie og vennlige. Før opprøret mot Assad-regimet startet, var det et stort internasjonalt miljø i byen. Mange var utenlandske studenter – ikke minst norske, ettersom Universitetet i Oslo har hatt en utvekslingsavtale med Universitetet i Damaskus.

Nå har miljøet skrumpet kraftig inn. Også turistene er borte, i hvert fall de aller fleste. Hotellene står tomme, og restauranter og kafeer må klare seg med lokale gjester.

– Jeg vil ikke anbefale folk å reise til Syria nå hvis de ikke har noe helt spesielt de skal gjøre, sier Rønning.

Selv håper hun snart å kunne reise tilbake til Syria, til tross for at hun er bekymret for at volden skal fortsette.

– Folk er redde for framtiden, for barna sine, for at situasjonen skal bli enda verre, sier Mona Reigstad Rønning. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2