Hoon: - Britisk Irak-deltakelse ikke uunngåelig

Den britiske regjeringen forpliktet seg ikke til å invadere Irak sammen med USA før de folkevalgte hadde sagt sitt. Deltakelsen i invasjonen i 2003 var ikke uunngåelig, sier Storbritannias daværende forsvarsminister.

Regjeringen i London håpet i det lengste at striden med Irak om landets angivelige våpen for masseødeleggelse skulle kunne løses på diplomatisk vis, sa Geoff Hoon ifølge britiske medier tirsdag. Det viste seg senere at irakerne ikke hadde slike våpen.

Hoon forklarte seg tirsdag for Chilcot-kommisjonen, som gransker den britiske deltakelsen i Irak-krigen. Geoff Hoon var forsvarsminister i Tony Blairs regjering da den omstridte beslutningen om å invadere Irak sammen med USA ble tatt.

- Jeg skrev i sin tid et notat til statsministeren der det het at det var grunn til bekymring over Irak, men at Iran trolig var en større trussel på lengre sikt. Jeg syns ikke det var et spesielt oppsiktsvekkende utsagn, sa Hoon ifølge avisen The Independent i sin forklaring.

Hoon medga at han hadde betenkeligheter med deltakelsen i Irak-invasjonen, men sa at disse lå på det fagmilitære snarere enn politiske og folkerettslige plan. Han fryktet rett og slett at en slik operasjon ville bli en for tung belastning for det britiske forsvaret. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2