
Her lar de seg ikke skremme av Nord-Koreas trusler
IMJINGAK FREDSPARK, SØR-KOREA (TV 2): Omverden frykter regimet i Nord-Korea forbereder en ny atomprøvesprengning. Men i fredsparken nær den demilitariserte sonen i Sør-Korea er ikke folk redde.
Iført røde hatter står pensjonistene tålmodig i kø for å gå om bord i gondolbanen fra Imjingak fredspark. Stemningen er god, folk prater lett og latteren sitter løst.
Gondolbanen skal frakte dem over elven Imjin til den demilitariserte sonen på sørkoreansk side.
Onsdag skjøt det nordkoreanske regimet så mange missiler mot nabolandet i sør at banen måtte innstille driften - men denne dagen går den som normalt igjen.
For å få kjøpt billett til gondolbanen må man vise frem pass eller ID-kort, samt signere en sikkerhetserklæring.
Dette er det nærmeste sørkoreanere kommer sitt naboland i nord for øyeblikket.

«Raketter forbudt»
På den andre siden av elven sitter to eldre kvinner og vipper på en svinghuske.
Ved siden er det satt opp et «raketter forbudt»-skilt.

Damene vil ikke oppgi navnene sine, men har ikke noe imot å slå av en prat.
De innrømmer de er litt urolige for rakett-truslene fra Nord-Korea, men det hindret dem likevel ikke fra å reise hit.
– Vi hadde booket billetter på forhånd, så vi ville dra. Uansett hva som skjer er vi sikre på at Sør-Korea takler det, sier de.
Spenningen øker
Situasjonen på Koreahalvøya har de siste månedene tilspisset seg. Blant de 23 missilene som onsdag ble avfyrt fra Nord-Korea, havnet ett i havet utenfor byen Sokcho.
Det er første gang et nordkoreansk missil har landet så nært det sørkoreanske fastlandet siden den koreanske halvøya ble delt i 1953, ifølge det sørkoreanske forsvaret.

Regimet i Pyongyang sier oppskytingen kommer som et svar på militærøvelsen «Vigilant Storm» mellom USA og Sør-Korea, som startet mandag.
Sør-Korea svarte med å avfyre raketter over den nordlige grenselinjen i Japanhavet som et svar på provokasjonen fra nabolandet i nord.
Torsdag skjøt Nord-Korea nye missiler, deriblant et langdistansemissil, ifølge det sørkoreanske militæret.
USA og Sør-Korea har gjentatte ganger advart om at missiltestene kan kulminere i en ny kjernefysisk prøvesprengning. Det vil i så fall bli den sjuende som Nord-Korea gjennomfører.
Sist gang de utførte en slik atomprøvesprengning var i 2017, og det holdt på å ende i en enorm katastrofe.
– Ikke bekymret
At spenningen på Koreahalvøya øker, bekymrer ikke familien Kim. De har tatt med seg datteren Da-in til fredsparken denne kalde og litt grå novemberdagen.

Smilende poserer de ved det lille fyrtårnet som skal symbolisere fred mellom Sør-Korea og Nord-Korea mens en guide tar bilde.
– Vi er ikke bekymret i det hele tatt. Disse rakettoppskytingene skjer hele tiden, så vi er ikke bekymret, sier pappa Kim kyung-ho.
– Dessuten lander jo rakettene alltid i havet.
– Må leve som normalt
Vi tar gondolen over elven igjen, og besøker fornøyelsesparken som ligger der. Lysene fra karusellene blinker, men det er ikke mange som er lystne på kjøre i det sure høstværet.

Familien Lee er de eneste som er her, og er akkurat ferdig med en runde i tekoppene når TV 2 treffer dem.
De kommer fra byen Ilsan, om lag en halvtimes kjøretur fra hovedstaden Seoul.
Heller ikke de er særlig redde for truslene fra Nord-Korea.
– Selv om det kommer raketter fra nord, stoler jeg på det sørkoreanske militæret og at de er i stand til å forsvare oss uansett hva som skjer, sier Lee chunmook.
– Jeg er født og oppvokst i dette området, og man blir vant til å leve under slike forhold. Som en borger i dette landet er jeg nødt til å leve som normalt, sier han bestemt.
