hellas-spiegel-euro - Spiegel forklarer hvorfor Hellas må ut av eurosonen

«Akropolis, adjø! Hvorfor Hellas må forlate euroen», er heter det på forsiden av det tyske magasinet Spiegels siste utgave.

Det innflytelsesrike tidsskriftet er den siste av en rekke tyske stemmer som tar til orde for at kriserammede Hellas bør forlate eurosonen.

Høytstående figurer i tysk politikk og forretningsliv har den siste uken uttalt at eurosonen kan overleve uten Hellas, ettersom blokken nå er mer robust til å takle nye kriser.

Men Spiegel, som er blant Tysklands mest anerkjente medier, går i sin siste utgave ett skritt lengre. Argumentet her er at det eneste riktige nå er at Hellas forlater eurosonen. Forsideillustrasjonen består av en knust euromynt, strødd utover antikke, greske ruiner.

Spiegel har lenge tatt til orde for at Hellas må få bli i eurosonen, men etter valget forrige uke, endret redaktørene mening. De hevder nå at grekerne aldri var modne for å gå inn i valutaunionen – og at de fortsatt ikke er det. Forsøket på å gjøre landet bærekraftig gjennom reformer har mislyktes, konstaterer de.

– I mellomtiden er det klart at deres fratreden er i grekerens egen interesse. Bare dersom Hellas forlater eurosonen, får landet en langsiktig sjanse til å stable seg på beina igjen, heter det.

Hellas ble kastet ut i et politisk kaos etter at ytterliggående partier gjorde det godt i valget, mens de tradisjonelt største partiene mistet sitt flertall i nasjonalforsamlingen. Søndag pågikk det kriseforhandlinger om en ny regjering. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2