hellas-kutt-budsjett - Omstridt innsparingsplan legges fram i Hellas

Den greske regjeringen var søndag samlet for å bli enige om nye innstrammingstiltak og skissere opp budsjettet for neste år. Offentlig ansatte kan vente seg masseoppsigelser.

Økte skatter, lavere lønninger og konkrete skritt for å nå målet om å redusere antallet ansatte i offentlig sektor med en femdel innen 2015. Dette er blant tiltakene som ligger på bordet når den greske regjeringen møtes søndag ettermiddag.

Slagkraftigheten i planen som presenteres etter møtet, er avgjørende for om landet får den neste utbetalingen på 8 milliarder euro fra en internasjonal redningspakke landet ble innvilget i sommer.

Siden torsdag har inspektører fra Det internasjonale pengefondet (IMF), EU og Den europeiske sentralbanken finlest det greske budsjettet og regjeringens reformplan. Begge må få grønt lys for at de 8 milliardene blir gjort tilgjengelige.

Etter all sannsynlighet kommer den såkalte troikaen til å si ja. Uten utbetalingen vil Hellas allerede om få uker kunne stå uten penger i statskassa, noe som vil trekke de andre 16 eurolandene dypere inn i krise.

Spenningen er derfor heller knyttet til hvilke utsikter regjeringen og Hellas internasjonale hjelpere har for de neste to årene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2