Har montert hette over oljelekkasjen

Med hjelp av en undervannsrobot har BP klart å montere en hette over den ødelagte oljeledningen på bunnen av Mexicogolfen.

Hetten fungerer som en omvendt trakt, og skal etter planen samle opp oljen som strømmer ut av rørledningen og pumpe den opp i tankskip.

Oljeselskapet BP og den amerikanske kystvakten er imidlertid usikker på om de vil klare å få kontroll over lekkasjen denne gang, eller om også dette forsøket mislykkes. Det vil ta opp til et halvt døgn å fastslå om forsøket har lyktes eller ikke.

Torsdag ble problemene til BP ytterligere forsterket da to kredittvurderingsselskaper senket selskapets kredittverdighet.

Samtidig krever USA at BP må betale 69 millioner dollar, tilsvarende 446 millioner kroner, i erstatning til den amerikanske staten for utgifter i forbindelse med oljeutslippet.

President Obama tar nå til motmæle mot kritikken om at han og hans administrasjon har vært handlingslammet og ikke har vist nok følelser i forbindelse med utslippskatastrofen.

I et TV-intervju påpeker han at det ikke fører til noe å skrike og bære seg, selv om det nå kommer ferske bilder fra katastrofeområdet som viser hjelpeløse sjøfugler som er badet i tjukk olje langs kysten av Louisiana.

– Jeg skulle gjerne brukt mye av tiden min til å skrike og rope på folk, men det er ikke derfor jeg har fått jobben jeg har. Jobben min nå er å løse dette problemet, sa han til Larry King på CNN.

– Men jeg er rasende over hele situasjonen. Her dreier det seg om at noen ikke tenkte gjennom konsekvensene av det de gjør, la han til. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2