PROVOKATØR: En kvinne viser fingeren til den høyreradikale YV-stjernen og nå presidentkandidaten Eric Zemmour 27. november i år. Zemmour Viser fingeren tilbake. (Photo by Nicolas TUCAT / AFP) Foto: NICOLAS TUCAT
PROVOKATØR: En kvinne viser fingeren til den høyreradikale YV-stjernen og nå presidentkandidaten Eric Zemmour 27. november i år. Zemmour Viser fingeren tilbake. (Photo by Nicolas TUCAT / AFP) Foto: NICOLAS TUCAT

Han kalles en profesjonell provokatør – nå vil han bli president i Frankrike

En fransk TV-stjerne har gjort politisk kometkarriere. Den høyreradikale Eric Zemmour går ikke av veien for å si at han vil forby navnet Muhammed.

Den franske høyreradikale politiske journalisten og TV-kommentatoren, Eric Zemmour kunngjorde tirsdag sitt kandidatur til presidentvalget i april.

I kunngjøringen i sine sosiale medier tirsdag sier Zemmour at han stiller som kandidat «for å redde Frankrike».

– Det er ikke lenger tid for å reformere Frankrike, men tid for å redde landet. Mange velgere kjenner ikke lenger igjen landet vårt, sa Zemmour i en Youtube-video.

Vil forby utenlandske navn

Skulle han bli president får Frankrike en leder som vil trekke landet ut av Nato, gjeninnføre dødsstraff, gi landets muslimer ultimatum om å velge enten Frankrike eller islam, og forby navn som Muhammed, Kevin og Jordan fordi de ikke er franske nok, ifølge Le Monde.

Zemmour forfekter en ekstrem fransk nasjonalisme, men hans egen familie stammer fra en jødisk gruppe i Algerie i Nord-Afrika. Hans foreldre kom til Europa på slutten av 50-tallet da de flyktet fra borgerkrigen.

Bakgrunnen hans har ikke gitt ham empati for andre med samme bakgrunn, heller ikke jøder generelt. Allerede i 2011 ble han dømt for rasistiske uttalelser. Dette gjentok seg i 2018 og 2020 da han uttalte seg om flyktningebarn.

– Som resten av migrantene har de ikke noe å gjøre her. De er tyver, mordere og voldtektsmenn, sa han ifølge Le Parisien.

Provokatør

Han er blitt kalt Frankrikes mest profesjonelle provokatør og har bygd seg opp som et kontroversielt navn ved å stå for politiske ukorrekte holdninger, blant annet om raser.

Han er imot feminisme og homofili, og har svært ytterliggående meninger om innvandring. Zemmour har blant annet satt likhetstegn mellom enkelte raser og kriminalitet.

Ifølge meningsmålingene har 63-åringen nok oppslutning til å ta seg til en andre valgomgang mot sittende president Emmanuel Macron. Mange har forventet at han ville stille som presidentkandidat, men kunngjøringen kom altså først tirsdag.

Mot «politisk korrekthet»

Han har sagt at han ser til Donald Trumps valgkamp i 2016 for inspirasjon, og han peker på likheter mellom Trumps hovedsaker og sine egne: innvandring, avindustrialisering, og motstand mot det «politisk korrekte».

Det franske preidentvalget foregår i to omganger, dersom en kandidat ikke får 50 prosent i den første omgangen.

Helt siden mars 2017 har meningsmålingene vist at høyrepopulisten Marine Le Pen og nåværende president Emmanuel Macron ville gjenta duellen fra valget i 2017. Nå ligger Zemmour foran Le Pen på målingene. Zemmour ligger mye lengere til høyre i mange saker enn Le Pen.

Første runde i presidentvalget i Frankrike gjennomføres 10. april.

(NTB/TV 2)