Hæren skal opprettholde fred i Rio de Janeiro

Hæren skal påta seg fredsbevarende oppdrag i slumområdene i Rio de Janeiro etter at politiet i slutten av forrige måned slo hardt ned på krimaktiviteter i de lutfattige boligområdene.

Forsvarsminister Nelson Jobin opplyste lørdag at myndighetene vil basere seg på gode erfaringer som brasilianske militære har gjort i Haiti som fredsbevarende styrker under FN siden 2004. Det er president Luiz Inacio Lula da Silva som har godkjent oppdraget på forespørsel for guvernør Sergio Cabral i delstaten Rio de Janeiro. Dette vil være første gang i Brasils historie at landet setter inn en fredsbevarende styrke innenfor sine egne grenser.

Soldatene skal holde slumområdene Alemao og Penha under oppsikt. Dette inkluderer også favelaen Vila Cruzeiro som politiet slo til mot for en uke siden etter å ha kjempet hardt mot væpnede kriminelle i en labyrint av bakgater og smug. 37 personer ble drept, 118 ble arrestert og politiet beslagla 518 våpen.

Hæren får som oppdrag å hindre at kriminelle gjenger inntar de samme områdene på nytt. President Lula har godkjent at flere hundre soldater skal settes inn i første omgang. Hæren skal bistå med logistisk støtte til lokalpolitiet, og soldatene skal også patruljere i gatene og har adgang til å anholde folk. Politiet skal imidlertid fortsatt ha ansvar for å foreta ransakelser og formelle arrestasjoner. I første omgang gjelder oppdraget i sju måneder.

Myndighetene ønsker å rydde opp i Rio de Janeiro før byen skal være vertskap for verdenscupen i fotball i 2014 og OL i 2016. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2