TOK FYR: Et Jas Gripen fly tok fyr da det buklandet på Kallinge flygplats utanenfor Ronneby i Sverige. Piloten overlevde.  (Foto: Marie Petersson / BLT/SCANPIX)
TOK FYR: Et Jas Gripen fly tok fyr da det buklandet på Kallinge flygplats utanenfor Ronneby i Sverige. Piloten overlevde. (Foto: Marie Petersson / BLT/SCANPIX)

Gripen-fly tok fyr etter nødlanding i Sverige

Et Jas Gripen-fly begynte å brenne etter at det buklandet på Kallinge flyplass i Sør-Sverige.

Piloten klarte ikke å få ut landingshjulene og måtte derfor lande på skroget på flyplassen i Kallinge torsdag ettermiddag. Under nødlandingen skled flyet av rullebanen og begynte å brenne. Brannen forårsaket kraftig røykutvikling, men ble raskt slukket av brannmannskapene på flyplassen.

- Piloten kunne selv ta seg ut av flyet. Han ble så tatt hånd om av kolleger, sier Catarina Bergsell, informasjonsansvarlig ved flyflåten F 17 i Ronneby.

Gripen-flyet hadde vært på et rutineoppdrag, og det er ikke kjent hva som førte til problemene med hjulene. Piloten, som ifølge det svenske forsvaret er erfaren, har ikke rapportert om tekniske feil. Det får inspektøren for flyvåpenet i Sverige til å mistenke at ulykken skyldtes menneskelig svikt.

Den svenske havarikommisjonen skal granske nødlandingen og kommer ventelig til Kallinge fredag.

Avisa Dagens Nyheter skriver at tre Jas Gripen-fly har havarert siden 1999. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2