MATMANGEL: Innbyggerne på de greske øyene frykter at de vil slippe opp for både mat, drivstoff og medisiner på grunn av streikene som lammer transporten til og fra fastlandet.  (Foto: KOSTAS TSIRONIS/Ap)
MATMANGEL: Innbyggerne på de greske øyene frykter at de vil slippe opp for både mat, drivstoff og medisiner på grunn av streikene som lammer transporten til og fra fastlandet. (Foto: KOSTAS TSIRONIS/Ap)

Greske øyer frykter matmangel på grunn av streik

Innbyggerne på de greske øyene frykter at de vil slippe opp for både mat, drivstoff og medisiner på grunn av streikene som lammer transporten til og fra fastlandet.

For åttende dag på rad lå ferjene til kai over hele Hellas mandag. De ansattes fagorganisasjoner skulle i løpet av dagen avgjøre om de skal fortsette streiken.

Både på Kreta, Samos og Chios, samt på hundrevis av mindre øyer, opplever innbyggerne nå mangel på både melk, mel, brød, kjøtt, frukt og grønnsaker, samt drivstoff og andre viktige produkter.

30.000 offentlige ansatte mister jobben

Øyene er helt avhengige av forsyninger fra fastlandet.

LES OGSÅ: Generalstreik i gang i Hellas

I forrige uke vedtok den greske nasjonalforsamlingen enda flere kutt i offentlig sektor. Lønn og pensjoner går ned, 30.000 offentlige ansatte mister jobben, samtidig som skattene settes opp.

Saken fortsetter under bildet

Hellas Streik (Foto: Petros Giannakouris/Ap)
Hellas Streik (Foto: Petros Giannakouris/Ap)

Fagorganisasjoner oppfordret til to store generalstreiker tidligere i oktober og vurderer en ny runde denne uken.

LES OGSÅ: Dette skjer når et land går konkurs

Den økonomiske krisen i Europa er foreløpig på sitt mest dramatiske i Hellas, og politikerene i EU jobber desperat for å komme opp med en løsning som kan dempe den økonomiske krisen.

Aksjekursene steg både i Asia og Europa

Europeiske politikere vurderer å utvide EUs redningsfond ved hjelp av kompliserte låneordninger. Men det er usikkert om strategien vil virke slik de håper.

LES OGSÅ: Fortvilte grekere i ny protest mot sparetiltak

Aksjekursene steg både i Asia og Europa mandag, noe som tyder på at investorene har tro på EUs krisehåndtering.

Andre analytikere er atskillig mer negative. Kommentator Wolfgang Münchau i avisa Financial Times mener utvidelsen av redningsfondet vil kunne forverre problemene som politikerne håper å løse.

LES OGSÅ: Nordmenn på høstferie i Hellas rammet av gå sakte-aksjon på flyplassene

Et av forslagene som diskuteres i EU, er å omgjøre redningsfondet EFSF til en forsikringsordning som skal gjøre det tryggere å kjøpe statsobligasjoner fra kriserammede land. På den måten håper eurolandene å tiltrekke seg mer midler fra private investorer.

– God idé

– Dette høres ut som en god idé, inntil de som mottar forsikringen forstår at statsobligasjonene er blitt forvandlet til strukturerte produkter som er vanskelige å vurdere, skriver Münchau.

Han sammenligner forsikringsmodellen med de såkalte subprime-lånene i USA som var med på å forårsake finanskrisen i 2009. (©NTB)

Hellas Streik (Foto: Petros Giannakouris/Ap)
Hellas Streik (Foto: Petros Giannakouris/Ap)

Mer innhold fra TV 2