Geriljaveteran favoritt i valget i Uruguay

Venstresidens kandidat José «Pepe» Mujica er klar favoritt i søndagens presidentvalg i Uruguay.

Den 74 år gamle geriljaveteranen fra venstrealliansen Frente Amplio (Bred front) var på forhånd så klar favoritt at diskusjonene i forkant av valget først og fremst handlet om hvorvidt han til og med skulle vinne direkte i første omgang.

I så fall trenger han mer enn 50 prosent av stemmene. Hovedutfordrerne er høyresidens kandidat Luis Lacalle (68) fra Det nasjonale partiet, og 49 år gamle Pedro Bordaberry fra det sosialliberale partiet Colorado.

José Mujica var en av grunnleggerne av den venstreradikale geriljagruppen Tupamaros. I 1970 ble han fengslet, og satt 14 år i fengsel under landets militærdiktatur, som varte fram til 1985.

Forente Amplio brøt en langvarig høyredominans da alliansen tok over styringen av Uruguay etter valget i 2004. Den sittende presidenten, Tabaré Vazquez, er svært populær, men får av konstitusjonelle årsaker ikke stille til gjenvalg.

Alliansen får æren for å ha berget Uruguay gjennom den økonomiske krisen, og for å ha gjennomført en rekke sosiale reformer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2