Geigertellere går unna i tyske butikker

Atommarerittet i Japan sprer frykt også i Tyskland. Tyske forretninger melder om en eksplosjon i etterspørselen etter geigertellere.

En geigerteller koster tyskerne mellom 300 og 500 euro, altså fra rundt 2.350 til 3.900 kroner, solgt over disk. Vanligvis kan det gå lang tid mellom hver gang det selges et slikt apparat som brukes til å måle kjernefysisk stråling, men de siste dagene har dette endret seg radikalt.

For meldingene om store tekniske problemer ved flere japanske atomkraftverk har skapt uro blant tyskerne, som nå vil vite nøyaktig hvor mye stråling de blir utsatt for.

- Det er nesten utrolig, sier en talsmann for Conrad, en kjede av elektronikkbutikker.

- Det har vært en voldsom økning i salget, vi har solgt hundrevis av disse dingsene de siste dagene. Ellers er det nesten ingen som spør etter slike apparater, sa talsmannen til nyhetsbyrået DPA mandag.

Geigertelleren er oppkalt etter Johannes Geiger, en tysk fysiker som oppfant denne innretningen så tidlig som i 1908. Tyskland har 17 atomkraftverk, og dramaet i Japan har fått den tyske regjeringen til å revurdere planene om forlenget levetid for disse anleggene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2