Gaddafi feirer 40 år med brask og bram

Militærorkestre, dansere og akrobatflyging står på menyen når Libyas leder Muammar Gaddafi begynner feiringen av sine 40 år ved makten.

Det er satt av seks dager til festligheter i forbindelse med 40-årsjubileet, der budskapet til omverdenen er at Libya igjen er åpent for investeringer og utenlandsk næringsliv etter mange år med harde sanksjoner.

- Libya er åpent for hele verden, det er hovedbudskapet. Dette er første gang libyerne faktisk tar imot utlendinger med åpne armer, sier Philippe Skaff, som leder planleggingen av hovedfeiringen i Tripoli.

Hundretusener av mennesker er ventet til hovedstaden tirsdag kveld da en tre timer lang forestilling går av stabelen. Forestillingen tar for seg Libyas historie og skal ha dimensjoner lik åpningsseremoniene i OL.

I dagene etterpå vil det bli sendt opp varmluftsballonger, mens tuareger arrangerer en festival med over tusen kameler.

Vestlige ledere er invitert til feiringen, men de fleste vil trolig holde seg borte. Venezuelas president Hugo Chávez kommer derimot. Det gjør også en rekke afrikanske ledere, blant dem Zimbabwes president Robert Mugabe og hans sudanske kollega Omar Hassan al-Bashir. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2