Frykter ikke flykaos tross priskrig og flyplasstreiker
– I fjor var det katastrofe, sier flyanalytiker.

I Europa går det mot en travel sommer for flyselskapene, etter at luftfarten har ligget nede med brukket rygg under pandemien.
Passasjertallene for april var nesten på samme nivå som før pandemien, ifølge bransjeorganet ACI Europe.

Tallene økte med 21 prosent sammenlignet med samme måned året før, skriver nyhetsbyrået Reuters.
– Planlegg i god tid
Flyanalytiker Jans Jørgen Elnæs i Winair tror likevel ikke at fjorårets flykaos vil gjenta seg.
– I fjor var det katastrofe. Det blir det ikke i år. Planlegg i god tid før man skal ut å reise og følge med på informasjon i media og fra flyselskap/reisearrangør, da er man godt på vei, sier Elnæs til TV 2.

Ifølge Norsk Flygerforbund pågår det en en knallhard konkurranse blant flyselskapene, som håper på å tjene inn så mye som mulig av det de tapte under pandemien.
Advarer
– Krigen om billige flybilletter kan i verste fall bli fatal, sier forbundsleder Aleksander Wasland i Norsk flygerforbund.
Den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen EASA sier at presset mot flybesetninger er så stort at de frykter for flysikkerheten i sommer, skriver flysmart24.
– Nå må arbeidshanskene på for virkelig å ta tak i dette før det er for sent, advarer Wasland i en uttalelse.
Han peker blant annet på at arbeidsmengden til pilotene gir grunn til bekymring.
– En pilot kan i dag lovlig jobbe 15 flytimer om dagen, og jobbe 60 timers arbeidsuke. Mens andre arbeidstakere har 1750 arbeidstimer i året, kan en flyger jobbe 2000 timer, sier Wasland.

Streik og personellmangel
I Europa kan det gå mot streiker på flere flyplasser, melder Euronews.
I flere land vektlegger fagforeninger bemanningsproblemene blant bakke- og sikkerhetspersonell, og krever blant annet høyere lønn. Det kan påvirke aktivitetene på flere europeiske flyplasser denne sommeren.
Den franske flygelederstreiken fører allerede til forsinkelser og kanselleringer i flere land.
Denne uken rammet streiken Ryanair for fullt. Lavprisselskapet avlyste 400 flyvninger i Europa, skriver RTE Irland.
Michael O'Leary: ''Again today, we've had to cancel 400 flights, all of these have been cancelled because of the French ATC strikes. The majority of these flights are overflights and are not going to France.'' pic.twitter.com/rBaF4Jtgby
— Ryanair (@Ryanair) June 6, 2023
På Heathrow går rundt 2000 sikkerhetsansatte til storstreik 24. juni. De krever en dobling i lønningene, skriver Telegraph og BBC.
Streiken på Heathrow skal vare nesten hver helg fra midten av juni til slutten av august.
Heathrow er den største flyplassen i Storbritannia og den travleste i Europa og er mellomstopp for flere passasjerer som skal ut på lengre reiser ut av kontinentet.
Det er ventet at streiken kan oppskaleres ytterligere i løpet av sommeren.
I Danmark fører mangel på flygeledere til forsinkelser på flyvninger om ettermiddagen og kvelden, opplyser Norwegian.
– Vi vurderer situasjonen fortløpende og ser på hvilke tiltak som kan være nødvendige og hensiktsmessige for å minimere konsekvensene for våre reisende, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari til TV 2.
I Tyskland har ansatte innen bakketjenester og sikkerhet vært tatt ut i streik på flere flyplasser i år. De ansatte har forhandlet om bonus for ubekvem arbeidstid. I Lufthansa utløper «fredsavtalen» mellom partene i slutten av juni.
I Skottland kan flyplassene i Glasgow og Edinburgh bli rammet av streik. Fagforeningene har imidlertid ikke kunngjort mulige datoer.
Tror ikke på flykaos
Flyanalytiker Elnæs sier at reiseglade nordmenn neppe trenger å frykte lignende tilstander som i fjor, da 900 piloter i SAS ble tatt ut i streik.

– Jeg tror ikke at det blir et flykaos som i fjor. Da var ikke flyplassene rigget for en økt trafikk, og det ønsker ingen å ha igjen, sier Elnæs til TV 2.
Han sier at streik legger press på alle parter, og at flyplassene det siste året ser ut til å ha håndtert forhandlingene bra, men ikke alle er kommet helt i mål ennå.
– Det går på rammer for arbeidstid og høyere lønn. Bagasjestuere og sikkerhetspersonell er blant eksemplene på lavtlønnsyrker der en del er gjort, men ikke alt er på plass. Det har vært justeringer i arbeidsbetingelsene, men kravene er betydelige, sier flyanalytikeren om forhandlingene som har pågått mellom partene.