Fronter internasjonal kampanje mot Støre
PARIS (TV 2): Først ble Norge beskyldt for å være krigsprofitør. Nå henges statsminister Jonas Gahr Støre og Norge ut internasjonalt, nok en gang.

– Vanligvis ser vi på Norge med misunnelse, i hvert fall hvis du er fransk. Det er et land som alltid har fått meg til å drømme, et miljøvennlig land. Nå skjønner vi at det er litt av en bløff, sier Camille Etienne (25).
Hun er med på en internasjonal kampanje mot Norge.
– La blekkspruten være, Mr. Støre, er budskapet fra et trettitalls internasjonale miljøorganisasjoner.
Etienne er en av Frankrikes mest kjente miljøaktivister. Hun er hyppig gjest i talkshows og nyhetssendinger. En som lyttes til.
Hun har nesten 350.000 følgere på Instagram. Kontoen bruker hun i kampen mot den norske regjeringen etter at de åpnet for svært omstridt gruvedrift etter mineraler på havbunnen i Arktis.

Det internasjonale havpanelet, som Støre selv leder, er også skeptisk til det norske forslaget. Det samme er hundrevis av vitenskapsmenn- og kvinner, finansinstitusjoner og selskaper som Volvo og BMW.
Etienne ser bort på et bilde av Jonas Gahr Støre i profil. Den norske statsministeren pryder både bannere og plakater.
Demonstranter blåser opp en gigantisk, lilla blekksprut foran Eiffeltårnet i Paris. For å vise at havbunnen tilhører blekkspruten.
Beinhard kritikk mot Norge
– Hva er budskapet deres til den norske statsministeren?
– Herr statsminister Støre i Norge. Bevegelsen vokser dag for dag. Vi har demonstrert foran norske ambassader i mer enn 20 land, helt bort til Kirgisistan, sier Etienne.

Beskjeden fra demonstrantene til Støre er at de ikke vil gi seg.
– Vi lar deg ikke gå. Vi slipper deg ikke så lenge Norge bestemmer seg for å delta i massakren av Arktis. Du kan være den første som bestemmer deg for å beskytte Arktis. Nordmenn, vi regner med at dere gjør det, sier Camille Etienne.
Se faktaboks om gruvedrift på havbunnen lenger ned

– Det sjokkerte meg da jeg innså at Norge var det eneste landet som ikke ville følge råd fra forskere, og si at vi kommer til å la havbunnen være i fred, sier Etienne.
– Men disse mineralene trengs for å produsere batterier, som er viktig for det grønne skiftet?
– En WWF-rapport viser at vi allerede har nok mineraler i omløp. Det vil heller være et spørsmål om finansiering av gjenvinningssektoren. Så vi bør heller bruke offentlige penger på mineralene som allerede er utvunnet.
Havbunnen som Norge har myndighet over, kan inneholde flere millioner tonn kobber, sink og kobolt. Dette er praktisk talt gull verdt, når verden skal bli grønnere. Foruten batterier, er det også bruk for mineraler for å lage solcellepaneler.

– Fra barnearbeid i Kongo
Statsminister Jonas Gahr Støre står inne i Naturhistorisk museum i Paris. Omgitt av sjeldne arter. Han er på et polartoppmøte arrangert av den franske presidenten. Støre tar kritikken med ro.
– Man skal ikke drive gruvedrift på havbunnen uten å vite at det er helt trygt og sikkert i forhold til miljøet. Men vi bør kartlegge hva vi har av ressurser med sikte på at hvis det er trygt, og bare da, så kan vi utnytte det, sier Støre.

Over tjue land har undertegnet på et såkalt «moratorium», som betyr at utvinning av mineraler på havbunnen, settes på pause.
Blant disse landene er Tyskland, Frankrike, Spania, Portugal, Finland, Brasil, Irland, Costa Rica, Chile og Storbritannia. Kina er et land som støtter gruvedrift på havbunnen, mens Frankrike vil forby det.
– Hvorfor går da Norge videre med det?
– Jo, fordi det er dumt å sette undersøkelse på pause, og faktisk så oppfatter jeg at president Macron er enig i det. Vi er nødt til å kartlegge hva som er av ressurser. Men før du gir grønt lys for å utvikle dette på havbunnen, så skal vi være trygge på at det kan gjøres på en forsvarlig måte.

Støre sier alternativet er å kjøpe mineraler fra Russland eller Kina, for å gjennomføre det grønne skiftet.
– Eller at de kommer fra gruver med barnearbeid i Kongo i Afrika.
Kritikken mot gruvedriften er at dyreliv og naturmangfoldet i sårbare havområder vil bli ødelagt. Det kan være så mange som 10 millioner arter i nordlige havområder. Noen av dem kanskje ikke oppdaget ennå, mener forskere.
En av metodene for å utvinne mineraler er at gigantiske bulldosere senkes ned i havdypet. De river opp havskorpen på inntil 40 centimeter, en havskorpe som er millioner av år gammel.
Videoen over er en kampanjevideo fra Greenpeace, som skal vise hvordan enorme maskiner river opp havbunnen. Blekkspruten brukes også i videoen.
Gruvedrift på havbunnen sammenlignes med gruvedrift i åpne dagbrudd på land.
– Klimabombe og miljøskandale
Det er ikke første gang Støre møter motstand for å åpne for gruvedrift på havbunnen. Demonstranter protesterte også mot Norge under FN-uka i New York i september.

Camille Etienne kaller gruvedrift på havbunnen en klimabombe og en miljøskandale. Blant annet fordi naturlige karbonlagre kan rives opp.
– Havet er det viktigste vi har for å regulere klimaet. Vi kan potensielt få tusenvis av tonn med mer CO2 i atmosfæren. Så for meg virker det ekstremt å gjøre dette. Norge gjenstår som den første og eneste, som ønsker å åpne for gruvedrift på havbunnen, sier hun.
Hva er gruvedrift etter mineraler på havbunnen?
Regeringen har åpnet et område på 281.200 kvadratkilometer for gruvedrift.
Det ligger i Barentshavet og Grønlandshavet, utenfor Nordland og opp mot Finnmark.
Planen er å skille ut mindre områder innenfor det åpnede området . Disse skal lyses ut for leting for kommersielle selskap.
Mer enn 700 vitenskaplige eksperter fra 44 land advarer mot gruvedriften
Gruvedriften kan gi 180 milliarder kroner i inntekter hvert år
Den kan også gi 21.000 arbeidsplasser
Meldingen om mineralutvinning er til behandling i Stortingets energi- og miljø-komité. Saken skal avgjøres i komiteen rett før jul og skal stemmes over i plenum rett over nyttår.
Kilde: Regjeringen/FN/Rystad Energy/Stortinget