BOMBET: Røyken reiste seg fra den ukrainske havnebyen Mariupol etter at russerne angrep. Foto: Evgeniy Maloletka / AP
BOMBET: Røyken reiste seg fra den ukrainske havnebyen Mariupol etter at russerne angrep. Foto: Evgeniy Maloletka / AP

– Forbereder offensive operasjoner

Natt til søndag fortsatte de russiske angrepene mot Mariupol. En amerikansk tenketank mener at dette er en del av en gjennomtenkt strategi.

Denne helgen har byen Mariupol blitt hardt rammet av russiske angrep. Lørdag morgen ble det avtalt en våpenhvile for å evakuere sivile, men denne ble raskt brutt av russiske styrker.

Ukrainerne hadde forventet at mer enn 200.000 sivile skulle forlate byen under våpenhvilen lørdag, noe som ikke skjedde. Innbyggerne gjemmer seg nå i bomberom, og Leger Uten Grenser advarte lørdag om humanitær katastrofe i den sørøstlige havnebyen.

VENTER: Barna til helsearbeidere i Mariupol varmer seg under et teppe mens de venter på at familiemedlemmer skal dukke opp. Foto: Evgeniy Maloletka / AP
VENTER: Barna til helsearbeidere i Mariupol varmer seg under et teppe mens de venter på at familiemedlemmer skal dukke opp. Foto: Evgeniy Maloletka / AP

Natt til søndag skal russiske styrker ha intensivert beskytningen av byen.

– Unødig beskytning av blokker pågår, fy har sluppet bomber på boligområder, sa ordfører i Maripuol Vadym Boychenko ifølge nyhetsbyrået AP.

Russerne har imidlertid ikke vært like aktiv i andre deler av landet, verken i natt eller de siste dagene. Ifølge en rapport fra den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) kan dette være en del av en gjennomtenkt strategi.

Kan angripe innen 48 timer

Russerne kan ifølge tenketanken ha gått inn i en «kort operasjonell pause» mens de forbereder fortsettelsen av angrepene mot byer som Kyiv, Kharkiv, Mykolayiv, og muligens Odesa, dette skriver The Guardian.

Angrepene vil kunne skje i løpet av de neste 24 til 48 timene.

– Russiske tropper startet ikke store offensive operasjoner mot Kyiv, Kharkiv eller Mykolayiv i løpet av de siste 24 timene. Ukrainske styrker nær Kharkiv gjennomførte derimot en motoffensiv som skal ha trengt inn til den ukrainsk-russiske grensen, står det skrevet i rapporten fra ISW.

De legger til at russiske tropper fortsatte å omringe, bombe og beskyte Mariupol mens russiske styrker øst for Kharkiv og nord i Luthansk oblast ser ut til å forsøke å koble seg sammen, ifølge avisen.

– Russiske tropper rundt Kherson by forbereder seg sannsynligvis på å gjenoppta offensive operasjoner mot Mykolayiv, og til slutt fortsetter Odesa og russisk marineinfanteri på Krim å forberede seg på amfibiske operasjoner som mest sannsynlig vil skje i nærheten av Odesa, konkluderer rapporten fra instituttet.

– Veldig, veldig vanskelig beleiringstilstand

Boychenko sa at tusenvis av kvinner, barn og eldre ble angrepet av russiske styrker da de lørdag morgen skulle passere den humanitære korridoren som lørdag morgen var blitt åpnet fra russisk side.

– Byen er i veldig, veldig vanskelig beleiringstilstand, sa Ordføreren i Maripuol Boychenko til ukrainsk TV natt til søndag.

Russland skal ha gjort betydelige fremskritt sør for byen, og skal ha forsøkt å avskjære Ukrainas tilgang til havet. Angrepet av byen kan tillate russerne å bygge en vei til Krimhalvøya, som de annekterte i 2014.

Leger Uten Grenser har meldt om at Maripuol er tom for drikkevann, det er ikke strøm og de er i tillegg i ferd med å gå tom for mat.

– Situasjonen er katastrofal, og den blir verre dag for dag, sa krisekoordinator i Ukraina Laurent Ligozat til nyhetsbyrået AFP.

Nye samtaler mellom Ukraina og Russland skal etter planen fortsette mandag.

Nye samtaler med Biden

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og USAs president Joe Biden snakket sammen på telefon lørdag. Ifølge Det hvite hus skal samtalen ha vart i rundt 30 minutter, dette skriver The Guardian,

Zelenskyj bekreftet at han hadde snakket med Biden på Twitter:

– Som en del av den konstante dialogen, hadde jeg enda en samtale med Joe Biden. Agendaen inkluderte sikkerhetsspørsmål, økonomisk støtte til Ukraina og fortsettelsen av sanksjoner mot Russland.

Dette skjer i kjølevannet av at Zelenskyj kritiserte Nato for å gi «grønt lys» for bombingen av landet.

– Alle menneskene som vil dø fra og med i dag vil dø på grunn av dere. På grunn av deres svakhet, på grunn av deres mangel på enhet, sa Zelenskyj om forsvarsalliansen.