Forbereder militær intervensjon i Mali

Malis president mener det ikke er ett sekund å miste i kampen for å jage bort ytterliggående islamister fra den nordlige delen av landet. EU erklærer at situasjonen er en trussel mot Europa.

– Vi må ikke miste ett eneste sekund. Dette er en nødsituasjon, det er et kappløp mot tiden, sa Malis president Dioncounda Traore fredag.

Samme dag møttes afrikanske og europeiske ledere for å planlegge en militær intervensjon i det store ørkenområdet, der blant annet oldtidsbyen Timbuktu ligger.

Møtes holdes en uke etter at FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som gir vestafrikanske land 45 dagers frist til å legge fram en plan for en militær intervensjon som skal drive islamistene fra makten.

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS har varslet at den vil kunne sende 3.000 soldater til området. Også EU har sagt seg villig til å gi «omfattende støtte» til operasjonen, blant annet ved å trene Malis militære styrker.

Den nordlige delen av Mali ble overtatt av ytterliggående islamister i forbindelse med det kaotiske kuppet som rammet landet i mars. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2