rajoy (Foto: JUAN MEDINA/Reuters)
rajoy (Foto: JUAN MEDINA/Reuters)

Folkepartiet vant med halvparten av stemmene

Nå lover partileder Mariano Rajoy kamp mot krisen i landet.

Det konservative Partido Popular fikk 44,6 prosent av stemmene og rent flertall i nasjonalforsamlingen i valget i Spania.

Vil gjelden til livs

Hele den spanske befolkningen ruster nå til kamp, sa Mariano Rajoy i sin seierstale søndag kveld. Budsjettunderskudd, svulmende statsgjeld og økonomisk stillstand skal bekjempes, og det gjennom kutt «overalt».

– Det er ingen lett oppgave som ligger foran oss, men dere skal vite at jeg er overbevist om at vi med alles innsats vil kunne bevege oss framover, slik at Spania igjen vil være der det skal være - i front i Europa, sa Rajoy i seierstalen, som ble holdt foran et folkehav utenfor Partido Populars hovedkvarter i Madrid.

Rajoy forsikret samtidig om at han ville bli en samlende statsminister og alltid sette fellesinteresse foran individuell interesse.

Se reportasje (reporter: Marte Ingeborg Stangenes)

572180

Dårligste noensinne

Sosialistpartiet, som har regjeringsmakten i dag, ble på sin side straffet av velgerne og fikk en oppslutning på 28,7 prosent. Det gir partiet 111 seter i nasjonalforsamlingen, ned fra 169 etter sist valg. Resultatet er partiets svakeste noensinne.

Sosialistpartiets statsministerkandidat Alfredo Pérez Rubalcaba erkjente valgnederlaget søndag kveld.

– Sosialistpartiet har ikke gjort det godt. Vi har helt klart tapt valget. Men vi har likevel fått tilliten og stemmene til sju millioner velgere som har støttet oss i spesielt vanskelige tider, sa Alfredo Perez Rubalcaba da om lag 90 prosent av stemmene var talt opp. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2