libya (Foto:  REUTERS/Brendan McDermid)
libya (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)

Følelsesladet brudd med Gaddafi

Libyas FN-ambassadør ber Sikkerhetsrådet hindre drap på sivile i hjemlandet. Samtidig ber USA om at Muammar Gaddafi må holdes ansvarlig for sine handlinger.

FN-ambassadør Abdurrahman Shalgham var en av de siste viktige libyske diplomatene som fortsatt var lojale mot sin egen regjering. Men fredag brøt han med regimet i en følelsesladd tale i Sikkerhetsrådet.

Snakket om Hitler og Stalin

I innledningen av talen snakket han om forbrytelsene til Adolf Hitler, Josef Stalin og Røde Khmer-lederen Pol Pot i Kambodsja.

Deretter hevdet han at Gaddafi har truet med å drepe sin egen befolkning hvis de ikke aksepterer ham som leder.

Ba Sikkerhetsrådet ta grep

Libyas viseambassadør Ibrahim Dabbashi, som brøt med Gaddafi for flere dager siden, gråt mens han lyttet til talen. Deretter omfavnet de to mennene hverandre.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba Sikkerhetsrådet ta konkrete grep for å hindre tap av flere menneskeliv i Libya. Det er planlagt et nytt møte lørdag hvor rådet skal vurdere om det bør innføres internasjonale sanksjoner mot landet.

Sanksjoner fra USA

USA har som varslet innført sanksjoner mot regjeringen i Libya.

– Uansett hvilken standard du legger til grunn, så har Muammar Gaddafis regjering brutt internasjonale normer og normal anstendighet, sa Obama fredag.

Han sa sanksjonene er rettet mot selve regjeringen til Gaddafi. Verdier som tilhører «det libyske folket», skal etter planen ikke bli rammet.

Sanksjonene innebærer at verdier og eiendom i USA som tilhører Gaddafi eller sønnen hans, vil bli frosset og beslaglagt. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2