FNs menneskerettssjef deltar ikke på fredsprisutdeling

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navanethem Pillay, er invitert av Liu Xiaobos kone til fredsprisutdelingen i Oslo, men sier nei til å delta.

Yang Jianli, som representerer fredsprisvinnerens kone Liu Xia, er sterkt kritisk til at Pillay ikke vil komme på utdelingen førstkommende fredag.

På vegne av fredsprisvinner Liu Xiaobo og hans kone har han sendt en privat invitasjon til Pillay, men hun skal ikke ha besvart denne. I stedet har hennes talsmann Rubert Colville uttalt at hun ikke kommer til å være til stede fordi det ikke er vanlig at menneskerettighetskommissæren deltar på fredsprisseremonien. Dessuten kolliderer utdelingen med hennes øvrige program, ifølge Colville.

Yang Jianli mener at Pillays avgjørelse er «en klar og utvetydig fraskrivelse av det ansvaret hun har som høykommissær», og han mener den skyldes at hun er under «direkte press fra kinesiske myndigheter».

I en uttalelse mandag skriver han at invitasjonen ble sendt for flere uker siden, men at han først fikk vite at hun ikke vil komme som følge av uttalelsene hennes talsmann kom med denne helgen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2