FNs menneskerettssjef ber om frihet for politiske fanger

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay, ber om at alle fanger som er sperret inne som følge av sin kamp for demokratiet, løslates.

Pillay har måttet tåle hard kritikk for at hun har takket nei til å delta på fredsprisseremonien i Oslo fredag. Men onsdag kom hun med en uttalelse som var rettet mot alle regjeringer som har sperret inne personer som kjemper for demokrati og menneskerettigheter.

- På denne menneskerettighetsdagen ber jeg regjeringer om å erkjenne at kritikk ikke er en forbrytelse, og om å løslate alle de menneskene som er pågrepet for at de på fredelig vis har brukt sin grunnleggende rettighet til å forsvare demokratiske prinsipper og menneskerettigheter, sier Pillay.

Høykommissæren har fått en privat invitasjon til fredsprisseremonien på vegne av kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo, men hun skal ha takket nei fordi det kolliderer med andre planer og fordi det ikke er vanlig at høykommissæren deltar på fredsprisseremonien.

Hun har tidligere påpekt brudd på menneskerettighetene i land som Iran og Sri Lanka, og hun har også fremmet klar kritikk mot både Kina, Russland og USA. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2