FN: Enighet om kornavtale mellom Ukraina og Russland

Ukraina og Russland har undertegnet en avtale om eksport av korn, ifølge FNs generalsekretær Antonio Guterres.

BLOKKERT: Ukraina får eksportere korn fra Svartehavet igjen etter flere måneder med eksportblokade fra Russland. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
BLOKKERT: Ukraina får eksportere korn fra Svartehavet igjen etter flere måneder med eksportblokade fra Russland. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

I flere uker har det vært store diskusjoner rundt den manglende eksporten av korn ut av Ukraina.

Nå sier FNs generalsekretær Antonio Guterres at landene har kommet til enighet om en avtale angående korneksport.

– Avtalen vil komme land på randen av konkurs og sårbare mennesker som sulter til gode, sa Guterres under seremonien.

Skal dempe global matkrise

Avtalen er signert av Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov i Istanbul fredag.

Den innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner i Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

– I dag er det et fyrtårn ved Svartehavet. Et fyrtårn av håp, et fyrtårn av muligheter og et fyrtårn av lettelse for en verden som trenger det mer enn noen gang, sier Guterres i en uttalelse.

Han var til stede under signeringen av kornavtalen sammen med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Åpner for eksport inne få dager

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu sier forholdene kan ligge til rette for at Ukraina kan eksportere korn via Svartehavet i løpet av noen dager.

En talsperson for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier avtalen vil være enormt viktig for landets økonomi, skriver BBC.

Avtalen blir møtt med lettelse av verdenssamfunnet:

– Denne avtalen kan være til nytte for millioner verden over, sier EU-president Charles Michel på Twitter.

Samtidig er flere land avventende til etterlevelsen:

– Dette kan være et viktig gjennombrudd, forutsatt at partene nå gjennomfører avtalen i god tro, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Krevde fjerning av sanksjoner

Den russiske presidenten gikk onsdag hardt ut, hvor han krevde at Vesten fjerner sanksjoner mot landet for at en avtale skulle komme på plass.

– Vi vil legge til rette for eksport av ukrainsk korn, men vi går ut ifra at alle restriksjoner knyttet til flyfrakt for eksport av russisk korn vil bli opphevet, sa Putin til pressen i Teheran etter samtaler med presidentene i Iran og Tyrkia tidligere denne uken.

Det er ikke første gangen at Putin krever fjerning av sanksjoner for å sikre eksporten av russiske korn, men tirsdag bekreftet presidenten at det var framskritt i forhandlingene.

Skrøt av Erdogan

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har meglet samtalene for å prøve og få på plass en avtale mellom Russland og Ukraina. Tirsdag skrøt Putin uhemmet av den tyrkiske presidenten Erdogan.

– Med din megling har vi gjort framskritt, sa Putin til Erdogan, uten at noen detaljer ble gjort kjent på daværende tidspunkt.

Krigen mot Ukraina har ført til meget redusert korneksport ut av landet, på grunn av russiske blokader for ukrainske havner sør for landet.

Dette har igjen ført til en frykt for en global matkrise, som er ventet å ramme spesielt fattige land hardt.